Παντρεύτηκε και απαρνήθηκε τον τίτλο της

Παντρεύτηκε και απαρνήθηκε τον τίτλο της

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποχαιρετισμός στα αυτοκρατορικά ανάκτορα για την πριγκίπισσα Αγιάκο της Ιαπωνίας, η οποία παντρεύτηκε τον κοινό θνητό Κέι Μορίγια τη Δευτέρα σε παραδοσιακή τελετή στο ιερό Μέιτζι. Πρόκειται για την τελευταία γυναίκα της αυτοκρατορικής οικογένειας που απαρνείται τον τίτλο της για να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της.

Η 28χρονη πριγκίπισσα, τρίτη κόρη του πρίγκιπα Τακαμάντο, εξαδέλφου του αυτοκράτορα Ακιχίτο, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον Κέι Μορίγια, ο οποίος είναι 32 ετών και εργάζεται στη ναυτιλιακή εταιρεία Nippon Yusen.

Η πριγκίπισσα φορούσε κιμονό με πολλές διαστρωματώσεις και είχε φτιάξει τα μαλλιά της σύμφωνα με τις επιταγές της αυτοκρατορικής αριστοκρατίας, ενώ ο γαμπρός φορούσε ένα μαύρο φράκο με γκρι παντελόνι για την τελετή. Το ιερό όπου έλαβε χώρα η γαμήλια τελετή είναι αφιερωμένο στο πνεύμα του προγόνου της πριγκίπισσας αυτοκράτορα Μέιτζι. Οπως επισήμανε η πριγκίπισσα Αγιάκο σε συνέντευξη Τύπου μετά την ιδιωτική γαμήλια τελετή: «Είμαι γεμάτη χαρά που παντρεύτηκα και που τόσοι πολλοί άνθρωποι μας επισκέφθηκαν στο ιερό Μέιτζι προκειμένου να μας συγχαρούν».

Τα μέλη της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας μπορούν να παντρεύονται τον εκλεκτό της καρδιάς τους επί τουλάχιστον τρεις γενεές. Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο ήταν ο πρώτος διάδοχος του Θρόνου των Χρυσανθέμων που παντρεύτηκε κοινή θνητή, η οποία έγινε η μετέπειτα αυτοκράτειρα Μιτσίκο. Το ζευγάρι είχε γνωριστεί στα γήπεδα του τένις.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πριγκίπισσα Αγιάκο μετά τον γάμο της θα πρέπει να απαρνηθεί την αυτοκρατορική της θέση, καθώς παντρεύτηκε κοινό θνητό. Αυτό προβλέπεται από τον σχετικό αυτοκρατορικό νόμο περί διαδοχής. Τώρα η νεαρή γυναίκα θα είναι γνωστή ως Αγιάκο Μορίγια.

Η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας βιώνει λειψανδρία. Ο πρίγκιπας διάδοχος Ναρουχίτο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του πατέρα του αυτοκράτορα Ακιχίτο όταν αυτός παραιτηθεί του αξιώματός του τον ερχόμενο χρόνο, ο αδελφός του πρίγκιπας Φουμιχίτο, ο ανιψιός του Χισαχίτο και ο Μασαχίτο, ο ογδοντάχρονος αδελφός του σημερινού αυτοκράτορα, είναι οι μόνοι τέσσερις άρρενες διάδοχοι που έχουν απομείνει.

Η αυτοκρατορική οικογένεια έχει διατυπώσει τις ανησυχίες της και έχει ζητήσει την τροποποίηση του αυτοκρατορικού νόμου για τη διαδοχή, αλλά συντηρητικοί κύκλοι αντιτίθενται στο να επιτραπεί στις γυναίκες να κληρονομήσουν τον Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή