Κάθετο ρήγμα προστάτευσε τη Ζάκυνθο

Κάθετο ρήγμα προστάτευσε τη Ζάκυνθο

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλίση του ρήγματος αλλά και η ύπαρξη ενός άλλου κάθετου ρήγματος που λειτούργησε ως «τείχος», έσωσαν την πόλη της Ζακύνθου από τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού. Οπως ανέφερε χθες στο ΤΕΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, η κλίση του ρήγματος προς Ανατολάς έστειλε τη σεισμική ενέργεια προς Δυσμάς.

«Ετσι η δόνηση έγινε αισθητή σε πολύ μεγάλη απόσταση, από την Ιταλία έως τη Μάλτα», ανέφερε. Επιπλέον, την πόλη της Ζακύνθου προστάτευσε ένα φυσικό εμπόδιο. «Η εναπομείνασα σεισμική ενέργεια συνάντησε στα βόρεια ένα εγκάρσιο σεισμικό ρήγμα. Πρόκειται για το ρήγμα που οριοθετεί ένα χωριστό τεκτονικό κομμάτι του νησιού που “βυθίζεται”, την περιοχή του έλους στο Κερί. Ετσι το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής ενέργειας απορροφήθηκε από το ρήγμα πριν φθάσει στην πόλη».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, οι δύο χθεσινοί ισχυροί μετασεισμοί (5,4 Ρίχτερ το πρωί και 5,6 Ρίχτερ το απόγευμα) ήταν μια εξέλιξη που περιμέναμε. «Ουσιαστικά οι δύο μετασεισμοί ισοδυναμούν με την ενέργεια ενός σεισμού 5,9 Ρίχτερ. Επομένως είμαστε πλέον πιο ήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή