Ξεκινάει το XPRIZE χαρτογράφησης του βυθού

Ξεκινάει το XPRIZE χαρτογράφησης του βυθού

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό του ιδρύματος XPRIZE με αντικείμενο τη χαρτογράφηση του βυθού σε μεγάλα βάθη, που θα διεξαχθεί στο ερχόμενο δίμηνο στην Καλαμάτα, έδωσαν χθες οι διοργανωτές του. Σε ενημέρωση που έγινε στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», η Τζότικα Βιρμάνι, επικεφαλής του εγχειρήματος και διευθύντρια της ομάδας Πλανήτη και Περιβάλλοντος του XPRIZE, ο πρόεδρος του «Δημοκρίτου» Γιώργος Νούνεσης, η διευθύντρια του Singularity Summit Greece Νίκη Συροπούλου και ο Χρήστος Μάρκου, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Σωματιδιακής και Πυρηνικής Φυσικής του «Δημόκριτου», γνωστοποίησαν ότι ο διαγωνισμός, το Shell Ocean Discovery XPRIZE, θα ξεκινήσει επίσημα στις 4 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί ώς λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Στις δοκιμές θα παραστεί στα μέσα Νοεμβρίου και ο Πίτερ Ντιαμάντης, ιδρυτής του ιδρύματος XPRIZE και του Singularity University, που στις 19-20 Νοεμβρίου θα διοργανώσει το πρώτο συνέδριό του στην Ελλάδα. Ο νικητής του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί ώς τον Απρίλιο.

«Εχουμε καλύτερους χάρτες του Αρη παρά του δικού μας πλανήτη», ανέφερε η κ. Βιρμάνι, σημειώνοντας ότι η ανάλυση του βυθού στη χαρτογράφηση που έχει κάνει η Google φτάνει μόλις στο ένα χιλιόμετρο, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί στον διαγωνισμό είναι να φτάσει στα πέντε μέτρα. Για να αναδείξει, μάλιστα, το μέγεθος της άγνοιάς μας για τα βάθη του ωκεανού, η συντονίστρια του διαγωνισμού ανέφερε ότι κατά την τριετή αναζήτηση για το χαμένο αεροπλάνο των Μαλαισιανών Αερογραμμών ανακαλύφθηκαν δύο υποθαλάσσια ηφαίστεια, «το ένα μεγαλύτερο από τον Βεζούβιο». Η κ. Βιρμάνι ανέφερε, μάλιστα, ότι ένα από τα 7 εκατομμύρια δολάρια του βραβείου θα δοθεί στην ομάδα που θα κατασκευάσει όχημα το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει σε μεγάλα βάθη βιολογικά και χημικά ίχνη που θα οδηγούν στην ανίχνευση ναυαγίων ή βυθισμένων αεροσκαφών. Η κ. Βιρμάνι, τέλος, αποκάλυψε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος XPRIZE έχει ήδη εγκρίνει τη διοργάνωση διαγωνισμού για νέες τεχνολογίες πρόβλεψης σεισμών. Με την τρέχουσα τεχνολογία, είπε, η δυνατότητα πρόβλεψης κυμαίνεται μεταξύ 10 δευτερολέπτων και δύο λεπτών – «ακόμα και η επέκταση στα τρία με πέντε θα κάνει μεγάλη διαφορά». Το ίδρυμα αναζητεί τώρα χρηματοδότηση για τον νέο αυτό διαγωνισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή