Ενα βιβλίο – τεκμήριο για το Καστρομονάστηρο στις νήσους Στροφάδες

Ενα βιβλίο – τεκμήριο για το Καστρομονάστηρο στις νήσους Στροφάδες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν το θέσει κανείς πικρά, στην Ελλάδα η πατριδογνωσία γίνεται μέσω φυσικών καταστροφών. Ο πρόσφατος σεισμός στη Ζάκυνθο λ.χ. μας έκανε να μάθουμε την ιστορία του όμορφου καστρομονάστηρου στις Στροφάδες, που επλήγη καθώς προκλήθηκαν ζημιές στον πύργο του. Ο σεισμός του 1997 επίσης είχε αφήσει τα ίχνη του στο βυζαντινό μνημείο που είναι χτισμένο τον 13ο αιώνα και έχει μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.

Για καλή μας τύχη, υπήρξαν δύο άνθρωποι –ο Αμερικανός φωτογράφος Μπομπ Μακέιμπ και η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου– που έσκυψαν με πολύ τρυφερότητα πάνω από το μοναστήρι πριν το χτυπήσουν τα ρίχτερ και γίνει εντελώς μη επισκέψιμο. Η έρευνα και φωτογράφισή τους είχε ως αποτέλεσμα ένα θαυμάσιο βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη που είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στα τέλη Νοεμβρίου. Τίτλος: «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου».

Εντελώς συγκυριακά οι λήψεις του Μακέιμπ αποτυπώνουν πώς ήταν η εικόνα του μοναστηριού προτού το χτυπήσει ο Εγκέλαδος, ενώ η Κατερίνα Λυμπεροπούλου πρόλαβε να μιλήσει με τον τελευταίο μοναχό, τον πατέρα Γρηγόρη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Ηταν ο άνθρωπος που έζησε εκεί 38 ολόκληρα χρόνια, τα περισσότερα κυριολεκτικά μόνος του, ως φύλακας – άγγελος του μνημείου. Μέσα από τις διηγήσεις του ξεναγούμαστε σε όλους τους χώρους της μονής, την τραπεζαρία, τους μύλους και τα κελιά.

Ενα βιβλίο – τεκμήριο για το Καστρομονάστηρο στις νήσους Στροφάδες-1

Ακόμα και λαβωμένο το Καστρομονάστηρο είναι όμορφο.

Η Λυμπεροπούλου κατάφερε επίσης να βρει τον τελευταίο φαροφύλακα της νησίδας, αλλά και τον βαρκάρη που έφερνε προμήθειες. Οι συνεντεύξεις τους φωτίζουν έναν κόσμο που έχει πια χαθεί. Το πιο συγκινητικό είναι ότι στον πρόλογο του βιβλίου διαβάζει κανείς την έκκληση που κάνουν οι δύο συντελεστές για τη σωτηρία του Καστρομονάστηρου προτού να είναι πολύ αργά. Δυστυχώς, οι κακές εξελίξεις τούς πρόλαβαν και η έκδοση παίρνει εκ των πραγμάτων τη μορφή ενός σημαντικού τεκμηρίου.

Το Καστρομονάστηρο είναι χτισμένο πάνω στη νησίδα Σταμφάνη που μαζί με την Αρπυια σχηματίζουν τις Στροφάδες που βρίσκονται 27 μίλια μακριά από τη Ζάκυνθο. Εκεί έζησε ο Αγιος Διονύσιος. Στο κέλυφός του βρίσκει κανείς τα σημάδια της Ιστορίας, των επιθέσεων των Σαρακηνών, των σεισμών που το ταλαιπώρησαν για 8 αιώνες.

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στις 12 μ. στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Θα προλογίσει η πρόεδρος του μουσείου Σάντρα Μαρινοπούλου και θα μιλήσουν ο Μπομπ Μακέιμπ και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου καθώς και άλλοι άνθρωποι που συνέβαλαν με τις γνώσεις τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή