Η Μεσσηνία της δράσης

7' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικροί, μεγάλοι και… σιδερένιοι αθλητές και επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση της, συμμετέχοντας σε παλιές και νέες αθλητικές διοργανώσεις.

Σε μια εποχή καθολικής ανυπαρξίας υπερηρώων, η καλύτερη λύση μάλλον είναι να ψάξεις να βρεις τον υπερήρωα μέσα σου. Όπως έκανε μια παρέα αθλητών, σαράντα χρόνια πριν, στη Χαβάη. «To Ironman ήταν το αποτέλεσμα μιας “κόντρας” φίλων κολυμβητών, ποδηλατών και δρομέων για το ποιος είναι δυνατότερος αθλητής. Συνδύασαν τρεις προϋπάρχοντες αγώνες, έναν κολυμβητικό 4 χλμ., έναν ποδηλατικό 180 χλμ. κι έναν δρομικό Μαραθώνιο (42,2 χλμ.), τους έκαναν έναν και το δοκίμασαν. Όσοι κατάφεραν να τον ολοκληρώσουν ονομάστηκαν “Ironman”. Έκτοτε, αυτό που ξεκίνησε σαν αστείο έγινε διεθνής κίνηση και πλέον διοργανώνονται περισσότεροι από 180 αγώνες Ironman σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου κάθε χρόνο», εξηγεί ο Θανάσης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Ευ Ζην Greece, που έχει αναλάβει να διοργανώσει τον πρώτο ελληνικό αγώνα Ironman στην περιοχή γύρω από τον κόλπο του Ναβαρίνου, με βάση το συγκρότημα της Costa Navarino. «Ο αγώνας με τον οποίο ξεκινάμε στην Ελλάδα είναι το Ironman 70.3. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη μισή απόσταση, δηλαδή 1,9 χλμ. κολύμπι – 90 χλμ. ποδήλατο – 21,1 χλμ. τρέξιμο. Το άθροισμα των αποστάσεων αυτών σε μίλια είναι 70,3, εξ ου και η ονομασία».  

Ποιους αφορά το απαιτητικό αυτό δρώμενο; Ερασιτέχνες αθλητές ή αλλιώς τον καθημερινό άνθρωπο που θέλει να υπερβεί τα όριά του. «Έχουμε παραδείγματα υπέρβαρων ανθρώπων που το έβαλαν στόχο και μέσα σε δύο χρόνια, με συστηματική προπόνηση και πείσμα, κατάφεραν να ολοκληρώσουν full Ιronman. Συμμετέχουν μαμάδες πολύτεκνων οικογενειών, πολυάσχολοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες κάθε είδους και ηλικίας». Φυσικά, δεν είναι ο καθένας από εμάς έτοιμος να κολυμπήσει, να ποδηλατήσει και να ολοκληρώσει έναν ημιμαραθώνιο μέσα σε 8½ ώρες, όπως ορίζει ο κανονισμός. Απαιτείται σκληρή προετοιμασία (κατά προτίμηση με τη βοήθεια προπονητή), σωστή διατροφή, ιατρικές εξετάσεις για να σιγουρευτεί ο υποψήφιος ότι ο οργανισμός του αντέχει και βέβαια αποφασιστικότητα και καλή ψυχολογία. Στις 16-18 Νοεμβρίου η Costa Navarino θα φιλοξενήσει «ένα TriCamp με σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την περιοχή και την προπόνηση στις πραγματικές διαδρομές του αγώνα», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και παρουσιάσεις ειδικών προπονητών, διατροφολόγων, αλλά και Ελλήνων «ex-Ironman finishers».

Η Μεσσηνία της δράσης-1

Ο Γερμανός πρωταθλητής Ironman, Patrick Lange, πανηγυρίζει το πρόσφατο ρεκόρ του στη Χαβάη. (Φωτογραφία: Al Bello/Getty Images for IRONMAN)

Ο κανονικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου του 2019, δηλαδή σε πεντέμισι μήνες, και ήδη οι συμμετοχές ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών. «Η προσδοκία μας για τον πρώτο αγώνα ήταν να προσελκύσει γύρω στους 300  Έλληνες και 500 ξένους. Ο υπολογισμός βασίστηκε στους περίπου 700 ενεργούς  Έλληνες τριαθλητές, ερασιτέχνες στο σύνολό τους –αφού δεν έχουμε ακόμη καθαρά επαγγελματίες– και στη νεοσύστατη παρουσία του αγώνα μας στο διεθνές καλεντάρι. Δεν περιμέναμε να δούμε τρομερά νούμερα. Σε αυτό συντέλεσε και το υψηλό κόστος συμμετοχής, που είναι σχεδόν πενταπλάσιο από ό,τι είχαν συνηθίσει οι  Έλληνες». Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν, αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες από 1.250 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 530 είναι  Έλληνες και οι υπόλοιποι κατάγονται από 52 άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Μιανμάρ, Χιλή κ.ά.). Ενδιαφέρουσα είναι και η –μέχρι στιγμής– αναλογία ανδρών και γυναικών (81,2%-18,8%), ελαφρώς πιο ισορροπημένη από τα διεθνή δεδομένα (85%-15%).

Οι συμμετοχές θα κλείσουν στα 1.500 άτομα (γι’ αυτό όποιος ενδιαφέρεται καλύτερα να επισπεύσει την κράτησή του).

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ  

Δρώμενα διεθνούς βεληνενούς όπως το παραπάνω (το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, αναμένεται να προσελκύσει περίπου 4.000 αθλητές και συνοδούς για 4-10 μέρες) συμβάλλουν στη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, για την οποία γίνεται τόσο πολλή συζήτηση τα τελευταία χρόνια. Πέρα από αυτό, βοηθούν έναν προορισμό να συνδέσει το όνομά του με συγκεκριμένο είδος τουρισμού, στην προκειμένη περίπτωση τη Μεσσηνία με τον αθλητικό τουρισμό.

Η Μεσσηνία της δράσης-2

Ομαδικές ασκήσεις στο γρασίδι, στο πλαίσιο του Navarino Challenge.

Σε αυτό έχει συνεισφέρει και το Navarino Challenge, που φέτος έλαβε χώρα στις 12-14/10, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, και περιλάμβανε κολύμβηση, σκυταλοδρομία SUP, τρέξιμο, δυναμικό βάδισμα, τάε κβον ντο, μπάσκετ, πιλάτες, κικ μπόξινγκ, αναρρίχηση, γκολφ, beach yoga και αρκετές ακόμα δραστηριότητες. Παρευρέθηκαν και συμμετείχαν από οικογένειες με μικρά παιδιά (ένα από τα αθλήματα του τριημέρου ήταν το baby swimming) μέχρι φημισμένοι αθλητές όπως είναι ο Αμερικανός θρύλος του μπάσκετ Τζο Αρλάουκας και ο Ολυμπιονίκης στο τάεκβοντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ενώ πραγματοποιήθηκαν τιμητικές βραβεύσεις σε αγαπημένα πρόσωπα του αθλητισμού όπως είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Πρεσβευτής της διοργάνωσης ήταν ο Ελληνοαμερικάνος μαραθωνοδρόμος Dean Karnazes.

Πολλά όλα αυτά για μία μόνο διοργάνωση. Κι όμως, η ουσία δεν βρίσκεται τόσο στην ποικιλία και τον αριθμό των αθλημάτων, ούτε στα μεγάλα ονόματα, όσο στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην όλη γιορτή.  Στο γεγονός ότι ανάμεσα στους 2.500 επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές από 36 χώρες του κόσμου που βρέθηκαν στη Μεσσηνία για να λάβουν μέρος στο Navarino Challenge ήταν και μέλη του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ της Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, του ΓΣ Ακρίτα 2016 και του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Πύλου «Νέστωρ». Χωρίς αυτούς η επιτυχία θα ήταν ελλιπής.

Ένα από τα στοιχήματα του Ironman 70.3 Greece είναι και αυτό: να αποτελέσει ένα αθλητικό γεγονός στο οποίο ο επισκέπτης δεν θα έρθει απλώς για να κολυμπήσει, να ποδηλατήσει, να τρέξει και να φύγει, αλλά για να γνωρίσει πραγματικά τον τόπο, να βιώσει τη φιλοξενία κι έτσι κάποια στιγμή να επιστρέψει. «Όσο καλή κι αν είναι η διοργάνωση, δεν θα είναι αξιομνημόνευτη αν δεν γεμίσουν οι δρόμοι με τους κατοίκους της Μεσσηνίας για να χαιρετίσουν, να ενθαρρύνουν, να εμψυχώσουν και να υποδεχτούν τους φιλοξενουμένους τους», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου για μια εκδήλωση  που έχει ήδη επενδυθεί με πολλές προσδοκίες.

|| Για πληροφορίες: eu.ironman.com, navarinochallenge.com


ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ, ΤΡΕΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η Μεσσηνία της δράσης-3

Και οι τρεις σηματοδοτημένες διαδρομές είναι πλήρως χαρτογραφημένες.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΙΚΗ ΤΡΥΦΩΝΑ

Στο σημείο όπου η Μεσσηνία συναντά την Αρκαδία και την Ηλεία, με αφετηρία τον παραδοσιακό ξενώνα Abeliona Retreat, ακολουθούμε το πλακόστρωτο μονοπάτι του χωριού Αμπελιώνα μέχρι την πηγή Τρίκελι. Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από το χωριό Σκληρού και καταλήγει στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Από την Αμπελιώνα –που ζωντανεύει ουσιαστικά μόνο τα καλοκαίρια, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους 20– ξεκινούν άλλα δύο μονοπάτια που κινούνται προς τα ανατολικά, το ένα προς τα χωριά Νέδα και Πέτρα και το άλλο προς το αρχαίο ιερό του Πανός, περνώντας από τον Άγιο Σώστη.

Τα μονοπάτια αυτά αποτελούν το νεοσύστατο δίκτυο Apollo trails, μια πρωτοβουλία του επιχειρηματία Σπύρου Αγγελόπουλου, ιδιοκτήτη του Abeliona Retreat, ο οποίος κατάγεται από το χωριό. «Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για τον τόπο μου και την ανάγκη αυτός να συνεχίσει να υπάρχει. Στην ορεινή Ελλάδα, όλο και περισσότερα χωριά πεθαίνουν, κι αυτή θα ήταν η μοίρα και του δικού μας αν δεν κάναμε κάτι. Τα Apollo Trails είναι το πρώτο λιθαράκι σε ένα ολιστικό μοντέλο ήπιου τουρισμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε», τονίζει. «Ευελπιστούμε ότι τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με αυτά του Μαινάλου και θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Και ότι μαζί με τον φυσιολατρικό, τον αρχαιολογικό, τον θρησκευτικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, που έχουν δυναμική και προοπτικές στα μέρη μας, θα δημιουργηθεί κάτι όμορφο και βιώσιμο».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η ανάδειξη της περιοχής ως προορισμού 365 μέρες τον χρόνο και η στήριξη των κατοίκων ώστε να αντιληφθούν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο φυσικός και πολιτιστικός πλούτος του τόπου τους. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι μάλιστα το πρώτο δίκτυο μονοπατιών που θα προωθηθεί για άμεση πιστοποίηση και ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα μονοπατιών ως «Μονοπάτι της Πελοποννήσου», εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο στρατηγικό κύκλο στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. «Μέσα στο 2018 θα έχουμε περίπου 1.500 χλμ. μονοπατιών στην Πελοπόννησο, από τα οποία το 80-85% θα είναι πιστοποιημένα. Θεωρούμε ότι θα δώσουν ζωή στα χωριά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, με σημαντικότερο τον δημογραφικό μαρασμό. Το μέλλον τους δεν είναι ευοίωνο. Η ύπαιθρος ερημώνει. Η δική μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν με τους ανθρώπους τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Η Μεσσηνία της δράσης-4

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Στα Apollo Trails περιλαμβάνονται παλιά μονοπάτια που συνέδεαν τα χωριά μεταξύ τους και διατρέχουν την περιοχή ανάμεσα στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Λύκαιο όρος και στη Νέδα. Το όραμα του Σπύρου Αγγελόπουλου, αλλά και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Μονοπάτια της Ελλάδας» (Paths of Greece) με την οποία συνεργάστηκε, είναι να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον, μέσα από την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία. Αποτελούν διαδρομές μέσα στον χρόνο, διασχίζοντας γραφικούς οικισμούς, πέτρινα αλώνια και παλιούς νερόμυλους, αλλά και διατρέχοντας το επιβλητικό καστανόδασος, τις βελανιδιές, τις παλιές καλλιέργειες και τα ρέματα με τα πλατάνια. Η μεγαλύτερη έχει μήκος 10,1 χλμ. (Νέδα-Βίγλα), ενώ υπάρχουν δύο ακόμα κυκλικές: Νέδα-Πηγές Νέδας-Αμπελιώνα (5,4 χλμ.) και Αμπελιώνα-Άγιος Σώστης-Νέδα (7,6 χλμ.).

Και οι τρεις είναι πλήρως χαρτογραφημένες και σηματοδοτημένες και στόχος είναι, μετά από μια μεταβατική περίοδο, να συντηρούνται εξ ολοκλήρου από την τοπική κοινωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή