Μικρή άνοδος με αυξημένο τζίρο στο Χ.Α.

Μικρή άνοδος με αυξημένο τζίρο στο Χ.Α.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμων ήταν η τελευταία του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία έληξε με οριακά κέρδη αλλά και αρκετά «ανεβασμένο» τζίρο. Η υποχώρηση των πωλητών και οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τράπεζες και κάποιους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε συνδυασμό με τη συνήθη προσπάθεια «καλλωπισμού» (window dressing) των αποτιμήσεων στα τέλη του μήνα, αλλά και τα σημαντικά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κράτησαν το κλίμα στο Χ.Α. στα θετικά, έστω και αν οι εξελίξεις γύρω από την Jumbo αλλά και οι πιέσεις στη Motor Oil δεν βοήθησαν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,55% στις 640,15 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,94%, στις 1.683,67 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,76% στις 544,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ, με τα 25 εκατ. ευρώ να κινούνται στις τελικές δημοπρασίες.

Ο Οκτώβριος αποτέλεσε τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα για το Χ.Α. με τις απώλειες να διαμορφώνονται στο 7,45%, ενώ από τις αρχές του έτους η πτώση φτάνει το 20,22%. Οι μηνιαίες απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη διαμορφώθηκαν στο 5,77%, ενώ από τις αρχές του έτους οι τράπεζες καταγράφουν πτώση 37,9%.

Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, τα κέρδη στις μετοχές των τραπεζών καθώς και στην Coca-Cola ήταν αυτά που «κράτησαν» τον Γενικό Δείκτη στα θετικά. Οι εξελίξεις στην Jumbo οδήγησαν τη μετοχή της σε ενδοσυνεδριακές απώλειες έως και 6%, οι οποίες περιορίστηκαν στις τελικές δημοπρασίες με αυξημένο μάλιστα τζίρο, στο -0,92% και στα υψηλά ημέρας (12,88 ευρώ). Πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της Motor Oil, κλείνοντας στο -4,57%.

Παρά τη συντήρηση των συνθηκών χαμηλής ρευστότητας και του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος, το ελληνικό χρηματιστήριο επιμένει να αποφεύγει την πλαγιοκαθοδική κίνηση, συνεχίζοντας τη διαδικασία συσσώρευσης, όπως σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ο Νοέμβριος, ο οποίος ξεκινάει σήμερα, αναμένεται να είναι ένας μήνας έντονης μεταβλητότητας τόσο για το Χ.Α. όσο και για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τον «βίαιο» Οκτώβριο, με την ενίσχυση του τζίρου να αποτελεί το μεγάλο «κλειδί» για την αγορά, αν και προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος ήσυχος καταλύτης ο οποίος θα μπορούσε να ανοίξει την… όρεξη των ξένων χαρτοφυλακίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή