Εως το 2025 συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η EBRD

Εως το 2025 συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η EBRD

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) αποφάσισε να επεκτείνει την «παραμονή» της στην Ελλάδα έως το 2025, καθώς, όπως επισημαίνει, υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν για να εκκινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ύστερα από εκτεταμένη τεχνική αξιολόγηση και έπειτα από ομόφωνη έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε να επεκτείνει τις επενδυτικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Η απόφαση αυτή στρώνει το έδαφος για την τελική έγκριση ενός σχετικού ψηφίσματος από τους διοικητές της EBRD (υπουργοί που εκπροσωπούν 67 χώρες, συν την Ε.Ε. και την ΕΤΕπ) πριν από το τέλος του 2018. Οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει, θεωρούνται επιτυχείς και παρέχουν στη χώρα την αναγκαία ενίσχυση των επενδύσεων. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για να ενεργοποιηθεί εκ νέου η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπως τονίζει, και αυτή η σημαντική απόφαση παρέχει στην EBRD επαρκή χρόνο για την περαιτέρω στήριξη της αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα τέλη Οκτωβρίου του 2018, η EBRD έχει επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ σε 42 έργα, ενώ υπό εξέταση είναι 30 έργα αξίας 1,483 δισ. ευρώ. Η EBRD αναλαμβάνει τον κίνδυνο αγοράς και δεν παρέχει επιδοτούμενη πίστωση, όπως επισημαίνει, ενώ όλες οι δραστηριότητές της στην Ελλάδα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Η εμπειρία μέχρι σήμερα επιβεβαιώνει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο, οι δεξιότητες καθώς και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της ΕBRD είναι πολύ σημαντικά σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, διευκόλυνση εμπορίου, καλυμμένα ομόλογα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια), έχει συγχρηματοδοτήσει επενδύσεις και έχει στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται εκτενώς με έργα στον ενεργειακό τομέα, ενώ συνεργάζεται και με μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή