Στον όμιλο Βαρδινογιάννη πέρασε το 97,08% της Επενδυτικής Τράπεζας

Στον όμιλο Βαρδινογιάννη πέρασε το 97,08% της Επενδυτικής Τράπεζας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εταιρεία Ireon Investments Ltd., συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη, πέρασε το 97,08% των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG), όπως ανακοίνωσαν η ΕΥ, σύμβουλος πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, και η Motor Oil, με τη δεύτερη να συνεχίζει έτσι το μπαράζ εξαγορών μετά και την είσοδό της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha αυτή την εβδομάδα.

Στην Ireon Investments Ltd. πέρασε επίσης και το 94,52% των μετοχών της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και το 100% των μετοχών της Laiki Factors & Forfeiters.

Οπως ανέφερε η Motor Oil σε ανακοίνωσή της, η θυγατρική της Ireon Investments Ltd. συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό και ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ενώ η σύμβαση απόκτησης μετοχών υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου, με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται σε 73,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία, όπως επισήμανε, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η διαδικασία πώλησης είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2016, ενώ το αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της IBG ήταν υψηλό και είχε προσελκύσει 13 διεθνή και ελληνικά επενδυτικά σχήματα, με την EY στο στάδιο της υποβολής προσφορών να κάνει λόγο για «επενδυτές κυρίως από τον διεθνή χώρο, μεταξύ των οποίων υπήρχε καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates)».

Ωστόσο, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, η προσφορά του ομίλου Βαρδινογιάννη ήταν και η μόνη, καθώς ο κινεζικός όμιλος Fosun, αν και είχε προσέλθει στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, είχε ζητήσει παράταση ενός μηνός προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω τα στοιχεία της τράπεζας, η οποία και έγινε δεκτή.

Η IBG εποπτεύεται από την ΤτΕ και διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια, ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Iδρύθηκε το 2004 και από το 2012 μέτοχός της ήταν η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου (Cyprus Popular Bank), τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν περάσει στην αρχή εξυγίανσης της Κύπρου και βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται πως το 2013, στο πλαίσιο του τότε σχεδίου διάσωσης των κυπριακών τραπεζών, το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά η IBG εξαιρέθηκε και παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό, επενδυτικό και χρηματιστηριακό ίδρυμα.

Η νέα αυτή επενδυτική κίνηση του ομίλου Βαρδινογιάννη έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης την Τρίτη για την απόκτηση του 50% συν δύο μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από τη Motor Oil (Hellas), μέσω της 100% κυπριακής θυγατρικής της Seilla Enterprises Limited, η οποία και οδήγησε σε σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η μετοχή της Motor Oil έκλεισε με απώλειες 4,57% στα 20,9 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες είχαν ξεπεράσει το 7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή