Στα υψηλά δεκαετίας η άνοδος των μισθών στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2018

Στα υψηλά δεκαετίας η άνοδος των μισθών στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2018

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΗΠΑ αυξάνονται αισθητά τους τελευταίους μήνες και επιβεβαιώνουν την εικόνα μιας εύρωστης οικονομίας που αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, το τρίτο τρίμηνο του έτους οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,1% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το συνολικό κόστος των αμοιβών των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 2,8%.

Οπως επισημαίνουν οικονομολόγοι που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η αύξηση των μισθών καταδεικνύει τη θετική πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθώς ήταν μέχρι προσφάτως το καίριο στοιχείο που απουσίαζε από την ανάκαμψή της. Από το 2009 και μετά, άρχισαν να αυξάνονται σταθερά οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων κατά μέσον όρο, αλλά η αύξηση παρέμενε σε επίπεδα κάτω από το 3%.

Στο μεταξύ, η ανεργία έχει σήμερα υποχωρήσει στο 3,7%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969, και εντείνει την πίεση για αυξήσεις μισθών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Μάικλ Πιρς, οικονομολόγο της Capital Economics, «οι συνθήκες της αγοράς εργασίας βελτιώνονται διαρκώς και περιμένουμε πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι μισθοί τους επόμενους μήνες».

Δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας και η απασχόληση, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, δημοτικές αρχές αλλά και επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αυξάνει σταθερά τα επιτόκια για να ανακόψει τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,5% το τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με τα πορίσματα ερευνών που έδωσε μία ημέρα νωρίτερα το Conference Board. Αυτά φέρουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ να αυξάνεται τον Οκτώβριο και τους Αμερικανούς να εκφράζουν αισιοδοξία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Προκύπτει πως οι καταναλωτές είναι επίσης αισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία, εκτιμούν πως θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους, ότι θα διευρυνθούν οι δυνατότητες για απασχόληση και θα αυξηθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Καταναλωτικές δαπάνες

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, άλλωστε, αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2014. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της αμερικανικής οικονομίας. Αυξήθηκαν επίσης οι αγορές κατοικιών, με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να φτάνει στο 64,4% σημειώνοντας άνοδο από το 64,3% του δευτέρου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή