Αντιδρά η Τράπεζα της Ιταλίας στην αύξηση ελλείμματος

Αντιδρά η Τράπεζα της Ιταλίας στην αύξηση ελλείμματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ του Ιταλού υπουργού Οικονομικών και του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη, εξαιτίας της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης να ακολουθήσει αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική, αυξάνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα ώστε να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας. Ο κεντρικός τραπεζίτης Ινιάτσιο Βίσκο υποστήριξε πως ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης που έχει η Ιταλία σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης οφείλεται σε μακροχρόνια προβλήματα και πως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί μόνο μέσω της νομισματικής δημοσιονομικής πολιτικής. «Οικονομικά και κοινωνικά δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος πολιτικής μηδενικού δημοσιονομικού ελλείμματος», του απάντησε ο Τζοβάνι Τρία, υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως το δημοσιονομικό έλλειμμα που προβλέπει η κυβέρνηση (2,4% του ΑΕΠ για το 2019) «όχι μόνο είναι βιώσιμο, αλλά και υπεύθυνο».

Οι δύο άνδρες μίλησαν χθες σε εκδήλωση στη Ρώμη, με τον Βίσκο να λέει πως αν παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, τότε θα πληγούν οι ιταλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Προέβλεψε πως η άνοδος της απόδοσης μετά την ανάδειξη της ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία τον περασμένο Μάιο, αν δεν αντιστραφεί, θα αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού δημοσίου χρέους κατά 5 δισ. ευρώ το 2019. «Το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο αλλά πρέπει να υπάρχει σαφής αποφασιστικότητα να παραμείνει έτσι», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι περίπου το ήμισυ της ανόδου οφείλεται στην ανησυχία περί εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. Κάλεσε την κυβέρνηση συνεργασίας Πέντε Αστέρων και Λέγκας να διαλύσει κάθε αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Τα δύο κόμματα είχαν υιοθετήσει στο πρόσφατο παρελθόν πολλά επιχειρήματα κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, αν και τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς πως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόθεση αποχώρησης από τη νομισματική ένωση. Ο Τρία και η ιταλική κυβέρνηση απαντούν πως η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,4% είναι αναγκαία ώστε να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας και για να αποτραπεί ενδεχόμενη ύφεσή της. Ο Τρία είπε πως η κυβέρνηση έχει «δεσμευτεί σαφώς» να διατηρήσει βιώσιμο το δημόσιο χρέος και πως η αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών θα οδηγήσει σε μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. «Είμαι σίγουρος πως θα μειωθεί το χρέος, διότι δαπανούμε περισσότερα (χρήματα) σε επενδύσεις, πάνω απ’ όλα σε επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε χθες ο Λουίτζι ντι Μάιο, αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων. Η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% το 2019 χάρη στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, με την Κομισιόν να έχει ζητήσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού ανησυχώντας πως η ανάπτυξη θα είναι πολύ χαμηλότερη και συνεπώς πολύ υψηλότερο το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή