Νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών

Νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Μετά τον θάνατο πολιτικού της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της κράτησής του, που αποδόθηκε μεν σε αυτοκτονία αλλά οι επικριτές του καθεστώτος της Βενεζουέλας θεωρούν δολοφονία, νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας διορίστηκε χθες ο στρατηγός Μανουέλ Κρίστοφερ. Ο τελευταίος καλείται τώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της υπηρεσίας, γνωστής ως Σεμπίν, λίγες εβδομάδες αφότου οι Αρχές ανακοίνωσαν πως ο δημοτικός σύμβουλος Φερνάντο Αλμπάν πήδηξε από τον 10ο όροφο του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το αρχηγείο της. Στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι έδωσε ασυνεπείς εκδοχές του επεισοδίου και εκτιμούν ότι ο Αλμπάν υπέστη βασανιστήρια και στη συνέχεια δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή αγανάκτηση και ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Μαδούρο και την κυβέρνησή του για ανάμειξη στον θάνατο του Αλμπάν. Ο εισαγγελέας Ταρέκ Σαάμπ χαρακτήρισε τους επικριτές της κυβέρνησης «μάγους της νεκροφιλίας», που εκμεταλλεύονται τον θάνατο του Αλμπάν για να καταγγείλουν τον Μαδούρο. Ο Αλμπάν φυλακίστηκε στις 5 Οκτωβρίου για την υποτιθέμενη ανάμειξη στην έκρηξη δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης, την οποία η κυβέρνηση αποκάλεσε απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο. Ο Κρίστοφερ αντικαθιστά τον απερχόμενο αρχηγό της Σεμπίν, Γκουστάβο Γκονζάλες. Δεν ήταν αμέσως σαφές κατά πόσον ο Γκονζάλες παραιτήθηκε ή αν θα διοριστεί σε νέο πόστο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος θέλει να εντείνει τις πιέσεις προς τη Βενεζουέλα και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο φέρεται ότι συζήτησε το θέμα με τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει αλλεπάλληλο κύκλο κυρώσεων εναντίον του στρατού και πολιτικών στη Βενεζουέλα, που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Μαδούρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή