ΚΟΣΜΟΣ

Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι: 63.560 ευρώ για το βιβλίο του δικαστή

Το εικονιζόμενο ιστορικό αντίτυπο του «Εραστή της λαίδης Τσάτερλι» του Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s προς 56.250 λίρες (περίπου 63.560 ευρώ), τιμή τριπλάσια από την αρχική εκτίμηση. Ηταν το βιβλίο το οποίο χρησιμοποίησε ο δικαστής στην πολύκροτη δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1960 εναντίον του εκδοτικού οίκου Penguin, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα ιστορικής αξίας αντίτυπο του διάσημου βιβλίου του Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς «Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι» πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις αντί 56.250 λιρών (περίπου 63.560 ευρώ), ποσό υπερτριπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων.

Πρόκειται για το αντίτυπο που είχε στα χέρια του ο δικαστής στη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του 1960 εναντίον του εκδοτικού οίκου Penguin, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Στη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας είχε θέσει το ρητορικό ερώτημα αν «πρόκειται για ένα βιβλίο που θα ήθελε κανείς να το διαβάσει η γυναίκα του ή η υπηρέτριά του». Ο εκδοτικός οίκος αθωώθηκε, γεγονός που αποτέλεσε καμπή για την ελευθερία της έκφρασης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ