«Νέα γενιά προβληματικών εταιρειών δημιουργεί η πολιτική στα φάρμακα»

«Νέα γενιά προβληματικών εταιρειών δημιουργεί η πολιτική στα φάρμακα»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των εγχώριων φαρμακευτικών εταιρειών έκρουσε η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας, με αφορμή την πολιτική φαρμάκου που έχει εφαρμοσθεί κατά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι η υφιστάμενη πολιτική φαρμάκου δημιουργεί νέα γενιά ελληνικών προβληματικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι μηχανισμοί αναγκαστικών επιστροφών και εκπτώσεων (rebate, clawback) αποτελούν ένα είδος έμμεσης φορολόγησης για τις εταιρείες και αντιπροσωπεύουν συνολικά το 35%-40% του συνολικού τζίρου τους. Ετσι, συνολικά η άμεση και έμμεση φορολογία των επιχειρήσεων αγγίζει το 70% του τζίρου τους, ποσοστό που είναι 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας, τα γενόσημα και οικονομικά φάρμακα δεν επιβαρύνονται με clawback, δεδομένου ότι τα φάρμακα αυτά παράγουν εξοικονομήσεις για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, αυτή επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου ανά μερίδιο αγοράς.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στο σύστημα τιμολόγησης το οποίο έχει οδηγήσει, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΠΕΦ, σε δραματική μείωση της τάξεως του 74,5% της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων από το 2009-2018. Μείωση έχουν υποστεί και τα πρωτότυπα φάρμακα κατά 23,8% αλλά και τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους κατά 32,4%, το ίδιο διάστημα. Ετσι, ο κ. Τρύφων αναγνώρισε ως θετικό βήμα τη μία ανατιμολόγηση τον χρόνο που προωθεί το υπουργείο Υγείας, έναντι των δύο εξαμηνιαίων. Επιπλέον, με αφορμή τις προτάσεις που κατέθεσε η ΠΕΦ στην κυβέρνηση αλλά και στη διακομματική επιτροπή για το φάρμακο, ο κ. Τρύφων επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, η οποία σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο παραμένει καθηλωμένη στο 1.945 δισ. ευρώ από το 2016. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του clawback, με βάση την αύξηση της δαπάνης που προκαλεί κάθε φάρμακο αλλά και σε σχέση με την απόλυτη τιμή του. Αντίστοιχη αναφορά έκανε και κατά την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν δόθηκε προσοχή από την πλευρά της πολιτείας στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων και στη σωστή κατανομή της δαπάνης. «Κάθε χρόνο τα νέα ακριβά φάρμακα φορτώνουν το σύστημα υγείας με 100 εκατ. ευρώ και εντέλει το κόστος το πληρώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή