Ο ΔΗΚΤΗΣ (01/11/18)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Πρόσκληση για έρευνες πετρελαίου σε 5 περιοχές

Το ενδιαφέρον πετρελαϊκών εταιρειών για την εξερεύνηση πέντε νέων υποθαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο, στην Κρήτη και νοτίως της Πελοποννήσου θα επιχειρήσει να προσελκύσει μέσα στο 2019 η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, κ. Γιάννης Μπασιάς, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η κάθε περιοχή θα έχει έκταση από 8.000 έως 22.000 τετραγωνικών χλμ. Η ΕΔΕΥ έχει ήδη επανεπεξεργαστεί τα σεισμικά δεδομένα των εν λόγω περιοχών και προχωρεί στην παρουσίαση των στοιχείων σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις, επιδιώκοντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών. Η ΕΔΕΥ επιδιώκει να αξιοποιήσει το θετικό momentum στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την παραχώρηση περιοχών ή έρευνες και γεωτρήσεις αλλά και την παρουσία στην Ελλάδα των Total, ExxonMobil, Repsol και Edison.

Πολεμικό κλίμα μεταξύ ΠΑΜΕ - ΓΣΕΕ

Σε ακραίως πολωτικό κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της συνομοσπονδίας, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι προσκείμενοι στο Κομμουνιστικό Κόμμα συνδικαλιστές ζητούν τη λήψη απόφασης για απεργία στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα κινητοποίησης του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας. Παράλληλα, καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι έχει κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα.

Και οι ραδιοερασιτέχνες κατά του ν/σ για τις κεραίες

Δύο είναι οι βασικοί διαβουλευόμενοι στο σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη των κεραιών ξηράς. Από τη μια πλευρά, κατά του σχεδίου βάλλει μια αμφιλεγόμενη οργάνωση που αντιμάχεται την εξάπλωση της κινητής και εναντιώνεται στους όρους ανάπτυξης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και, από την άλλη, οι ραδιοερασιτέχνες. Οι τελευταίοι έχουν «εξεγερθεί» επειδή το σχέδιο νόμου εξομοιώνει τη χρήση του εξοπλισμού τους με εκείνη της κινητής. Ετσι, αν ψηφιστούν οι ρυθμίσεις στη Βουλή, οι πολέμιοι των κεραιών κινητής θα βρουν άλλους 10.000... εχθρούς.

«Θα επέλεγα ξανά να μη γίνει κούρεμα»

«Εάν προχωρούσα σήμερα στην εξαγορά του Βερόπουλου και πάλι θα επέλεγα να γίνει χωρίς “κούρεμα” των απαιτήσεων των προμηθευτών». Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Metro AEBE κ. Αρ. Παντελιάδης, υποστηρίζοντας ότι η αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών της «Βερόπουλος» στους προμηθευτές είχε ως συνέπεια την ύπαρξη πολύ καλών σχέσεων στο εγχείρημα της μεταβίβασης. Βεβαίως, η μη «διαγραφή» οφείλεται και στο γεγονός, όπως ο ίδιος σημείωσε, ότι η Metro επέλεξε να εξαγοράσει τη «Βερόπουλος» πριν αυτή φτάσει στα άκρα, πριν δηλαδή πτωχεύσει, όπως έγινε με τη «Μαρινόπουλος».

Στο προεκλογικό παιχνίδι και τα κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και αρμόδιος για τις τράπεζες, πλέον, ζήτησε τα στοιχεία που αφορούν την πρώτη κατοικία δανειοληπτών και εγγυητών έως 250.000 ευρώ, καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνουν στο σύνολο των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού, «είναι απολύτως αναγκαία για την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου για την κοινωνία θέματος». Επισημαίνουν, επίσης, ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα κόκκινα δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας. Τι σημαίνουν όσα λένε οι... κύκλοι Φλαμπουράρη; Οτι θέλει να θέσει όριο προστασίας πρώτης κατοικίας τα 250.000 ευρώ, χωρίς άλλα κριτήρια π.χ. εισοδηματικά. Επιπλέον, για να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, αναφέρεται σε μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που πρέπει να πληρώσουν πρώτα αυτοί και μετά οι μικρότεροι. Επίσης, η παρέμβαση των κύκλων σημαίνει πως οι εκλογές πλησιάζουν...

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ