Ελληνοβρετανική συνεργασία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

Ελληνοβρετανική συνεργασία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «στενή και αποδοτική» συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και βρετανικών αρχών ασφαλείας, για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πάταξη του λαθρεμπορίου, επεσήμαναν τόσο η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ όσο και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) της Βρετανίας Τομ Ντάουντλ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα.

«Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις ελληνικές αρχές ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί μια σημαντική πλευρά του έργου της Πρεσβείας με πραγματική, απτή αξία για την ασφάλεια των Ελλήνων, των Βρετανών και ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε η πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, στην ειδική εκδήλωση που έγινε στην πρεσβευτική κατοικία, την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, παρουσία του υπουργού Μεταναστευτική Πολιτικής Δ. Βίτσα.

Στην ομιλία του, ο Τομ Ντάουντλ δήλωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τη δέσμευσή του για συνεργασία με την Ελλάδα και άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων απειλών και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ» και υπογράμμισε τη σημασία της «περαιτέρω ενίσχυσης αυτού του μοντέλου συνεργασίας», σημειώνοντας ότι «η συνέχιση της έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την ποινική δικαιοσύνη είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών».

«Πιστεύουμε ότι η γεωγραφική εγγύτητα του Ηνωμένου Βασιλείου με τους Ευρωπαίους γείτονές του, το πλήθος των διασυνοριακών μετακινήσεων μεταξύ μας και η μεγάλη συνάφεια στην κλίμακα και τη φύση των απειλών που αντιμετωπίζουμε, δικαιολογούν την ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου, πιο φιλόδοξου μοντέλου συνεργασίας από τις ισχύουσες συμφωνίες τρίτων χωρών», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία αναφέρεται ότι «το οργανωμένο έγκλημα όλο και περισσότερο αφορά στην διακίνηση μεταναστών και προσφύγων και έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Για την αντιμετώπισή του οι βρετανικές αρχές συνεργάζονται στενά με τους Έλληνες συναδέλφους τους στην Ελληνική Αστυνομία, το Ελληνικό Λιμενικό και τις δικαστικές αρχές» και τονίζεται ότι «αποτέλεσμα της στενής αυτής συνεργασίας είναι η εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών και η δίωξη πολλών και πολύ επικίνδυνων εγκληματιών».

«Η συνεργασία είναι εξίσου στενή και αποδοτική στην αντιμετώπιση οικονομικού εγκλήματος και λαθρεμπορίου καπνού και καπνικών προϊόντων», καθώς και «στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών με κοινό στόχο την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι βρετανικών και ελληνικών υπηρεσιών και αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή