Τιμή σε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας

Τιμή σε έναν ευπατρίδη της δημοσιογραφίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα διαφορετικό αλλά τόσο ουσιαστικό τρόπο αποφάσισε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» να τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Την Κυριακή το απόγευμα προχώρησε σε εκδήλωση για τον ξεχωριστό Πρεβεζάνο δημοσιογράφο Ντίνο Τσαλόγλου. Ο μαχόμενος δημοσιογράφος απεβίωσε στις 12 Οκτωβρίου 2004, σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας ευδιάκριτο το χνάρι μιας πορείας με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και υψηλά ιδανικά. Μιας πορείας που από το 1974 και μετά κόσμησε τις στήλες της «Καθημερινής», όπου ο Ντ. Τσαλόγλου εργάστηκε ως αρθρογράφος στο οικονομικό ρεπορτάζ.

Ο Ντίνος Τσαλόγλου έχει γράψει τη δική του σελίδα στην Ιστορία, όταν στις 23 Σεπτεμβρίου 1944, στις 7 παρά δέκα το απόγευμα, μέσα από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου (οι οποίοι φυλάσσονταν από τα SS) είχε το θάρρος να μεταδώσει στον αέρα της γερμανοκρατούμενης ακόμα Αθήνας, που αναστατωνόταν από τους ανέμους της λευτεριάς: «Προσοχή! Προσοχή! Μεταδίδουμε το πρώτο Εθνικό Δελτίο Ειδήσεων από τη σκλαβωμένη μας Αθήνα. Προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Ολοι επί ποδός πολέμου. Ο ΕΛΑΣ λευτερώνει την αγαπημένη μας πατρίδα. Εμπρός να λυτρώσουμε και την Αθήνα μας…».

«Ο Ντίνος Τσαλόγλου ήταν ένας από τους ανιδιοτελείς αγωνιστές που με τις πράξεις τους λαμπρύνουν τις ιδέες. Ηταν ένα γνήσιο παλικάρι, ένας ευπατρίδης της δημοσιογραφίας», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντίνος Λογοθέτης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα». «Θεωρήσαμε χρέος μας, μια τέτοια μέρα, ξεφεύγοντας από τους εφήμερους ερεθισμούς της καθημερινότητας να ανέβουμε, όλοι μαζί, λίγο πιο ψηλά. Εκεί όπου το φως ιδεών, ανθρώπων και πράξεων μπορεί να μας δώσει ελπίδα», συμπλήρωσε.

Εφημερίδες και περιοδικά

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Δέδες, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και μουσικός, ο οποίος αναφέρθηκε στην οικογένεια του Ντ. Τσαλόγλου, στη σχέση της με την Πρέβεζα. Ο Ντ. Τσαλόγλου έφυγε για την Αθήνα σε ηλικία 20 ετών, κυρίως για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και μετά επέστρεψε ξανά στην Αθήνα, μένοντας στα Εξάρχεια. Μετά την απελευθέρωση από τους κατακτητές, εργάστηκε σε πλήθος εφημερίδων και περιοδικών. «Από πολύ μικρός ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά οι συνθήκες τότε στην Πρέβεζα δεν του το επέτρεψαν. Στην Αθήνα άρχισε να απασχολείται σιγά σιγά, αλλά η μεσολάβηση του πολέμου και της κατοχής ανέστειλαν κάθε δραστηριότητά του. Μεταπολεμικά θέλησε όπως ήταν φυσικό να ασχοληθεί και πάλι με τη δημοσιογραφία», είπε στην εκδήλωση η Σαφέτ Μαυρομάτη, στενή συγγενής του Ντ. Τσαλόγλου. Στο φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, λειτούργησε έκθεση με έργα του σκιτσογράφου Αλή Ντίνο, ενώ μετά το τέλος των ομιλιών προβλήθηκε τηλεοπτική εκπομπή του Στ. Κούλογλου, αφιερωμένη στο Ντ. Τσαλόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή