Αλλαγή τοπίου στις μεταμοσχεύσεις, από το Ιδρυμα Ωνάση

Αλλαγή τοπίου στις μεταμοσχεύσεις, από το Ιδρυμα Ωνάση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση με το ελληνικό Δημόσιο. Και σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα αποκτήσει «αδελφό»: το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, το οποίο θα ανεγερθεί ακριβώς δίπλα του, επί της λεωφόρου Συγγρού, και το οποίο στοχεύει να αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Οπως ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των κομμάτων για την παρουσίαση της δωρεάς, θα είναι ένα νοσοκομείο για όλους. Θα είναι ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η πρόσβαση σε αυτό για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους θα γίνεται με τους ίδιους όρους με τους οποίους γίνεται σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ο στόχος είναι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο να έχει την ίδια πορεία με το «αδελφάκι του»: να αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, όπως το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το οποίο εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας, ανέβασε τον πήχυ στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων στη χώρα μας. Και με την ίδια λογική, να σταματήσει τις πολλές αναγκαστικές διακομιδές ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης στο εξωτερικό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), κ. Ανδρέας Καραμπίνης, την τελευταία πενταετία 260 ασθενείς έφυγαν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση, ενώ 700 μεταμοσχευμένοι ασθενείς ταξίδεψαν σε κέντρα του εξωτερικού για επανέλεγχο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, το νοσοκομείο θα είναι αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονας, ήπαρ, πάγκρεας και νεφρά), ωστόσο στο υπό ανέγερση κτίριο θα λειτουργήσει και αυτόνομη κλινική, το «Ωνάσειο Παίδων» με παιδοκαρδιολογικό και παιδοχειρουργικό τμήμα, καθώς και τμήμα μεταμοσχεύσεων ανηλίκων. Η δωρεά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και πρόγραμμα υποτροφιών για την εκπαίδευση όσων στελεχώσουν το μεταμοσχευτικό κέντρο και ήδη το Ιδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με εξειδικευμένες κλινικές ανά την Ευρώπη. Οπως, άλλωστε, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου «δεν μπορούμε να φτιάξουμε διαστημόπλοιο και να μην έχουμε αστροναύτες». Επιπλέον, το Ιδρυμα θα συνεργαστεί με τον ΕΟΜ για την υλοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αναγκαιότητα της δωρεάς οργάνων, αλλά και επιμόρφωσης των γιατρών που καλούνται να προσεγγίσουν τις οικογένειες δυνητικά δοτών και να τις πείσουν να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΜ, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον τομέα της δωρεάς οργάνων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και στις δέκα χώρες του λεγόμενου «δυτικού κόσμου» με τις χειρότερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Ενδεικτικά το 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόνο 151 μεταμοσχεύσεις, όταν σε χώρες με παρόμοιο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, έγιναν 1.032 και 846 μεταμοσχεύσεις αντιστοίχως.

Οι εργασίες ανέγερσης του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019 και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή