Οταν τα παιδιά ρωτούν για τoν Εμφύλιο

Οταν τα παιδιά ρωτούν για τoν Εμφύλιο

Κύριε διευθυντά

Στην εφημερίδα σας στις 9/9 και στα «Γράμματα Αναγνωστών», ο εξαίρετος κ. Γιώργος Αραμπατζής γράφει για την «καθιέρωση νέας φιλοσοφίας στη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία» και αναφέρεται ειδικότερα σε κάποια γεγονότα του «ελληνικού εμφυλίου πολέμου».

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι όλα τα παιδιά μας, ακόμα και του δημοτικού, πρέπει να μάθουν σε λεπτομέρειες το γιατί, ενώ μεταπολεμικά ανακατασκευαζόταν όλη η ολιγότερον καταστραφείσα από εμάς Ευρώπη, εμείς επί 4 χρόνια, «σκοτώναμε ο αδερφός τον (ερυθρόν) αδερφόν».

Πρέπει όμως πρόσθετα να απαντήσουμε στην πιθανή παιδική απορία «καλά, αν τότε που σκοτωνόσασταν είχε νικήσει ο ερυθρός αδερφός, δηλαδή η Ρωσία, η οποία, όμως, το 1993 άλλαξε μυαλά, εμείς θα παραμέναμε κομμουνιστές ή θα γυρνούσαμε τότε στην Ευρώπη, αν θα μας αποδεχόταν βέβαια».

Γι’ αυτό ίσως, κρατήσαμε όρθιες μέχρι τώρα τις 7 εργατικές πολυκατοικίες στη Λεωφ. Αλεξάνδρας από εκείνο τον «αδερφικό πόλεμο».

Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα με το νεότερο εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να είναι, αν μας ρωτήσουν τα παιδιά, τι έκανε σε έναν Παλαμήδη ο μεγάλος αρχαιοέλληνας Οδυσσέας μας –που τόσο εκτιμούμε με το τωρινό εκπαιδευτικό σύστημα, τι ήταν ένας Ηφαιστίωνας για τον Μέγα Αλέξανδρο της Μακεδονίας, τι έκανε ο μέγας Βυζαντινός αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος Α΄, στον γιο του Κρίσπο κ.ά.

Βασ. Σωτηρόπουλος, Γεωτεχνικός μηχανικός

Από τις κατασχέσεις έως την επιστολή των «13»

Κύριε διευθυντά

Στο κύριο άρθρο της Τρίτης 30/10, αναφερθήκατε στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει η «φάμπρικα» της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με φορολογικά χρέη. Ενα κατ’ αρχήν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των Αρχών έχει οδηγήσει, στην πράξη, σε απίστευτες αδικίες και ακρότητες.

Μία ημέρα πριν, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύτηκε μια προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή συμπαράστασης 13 παλαιών συμμαθητών του Γιάννου Παπαντωνίου στους οποίους συμπεριλαμβανόταν ο τακτικός αρθρογράφος σας και φίλος μου, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος. Ποια ήταν τα επιχειρήματα της επιστολής;

1. Η προσωρινή κράτηση ενός κατηγορουμένου δεν συνιστά απονομή δικαιοσύνης, αλλά μέτρο προς διευκόλυνση της δίκαιης απονομής της.

2. Επειδή μπορεί να έχει εξοντωτικές συνέπειες για τη ζωή του καθενός γι’ αυτό πρέπει να διατάσσεται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις. Τέτοιες δεν φαίνεται να συντρέχουν εν προκειμένω.

3. Και ο τελευταίος κατηγορούμενος, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Η διαπόμπευσή του αποδεικνύει έλλειψη πολιτισμού και προσβάλλει μια θεμελιώδη εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Κλείνει η επιστολή των 13 συμμαθητών με την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του, το ταχύτερο.

Παρέθεσα δύο εκ πρώτης όψεως άσχετα μεταξύ τους κείμενα για να αναδείξω τι επιτρέπει την εισχώρηση της νοσηρότητας στη διαδικασία κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και τι στην προσωρινή κράτηση.

Η επιστολή των «13» καταλήγει με την ελπίδα να αποδοθεί δικαιοσύνη το ταχύτερο. Τι είναι το ταχύτερο; 30 ημέρες; 40; Πάντως, όχι 3 ή και περισσότερα χρόνια. Στα φορολογικά, ο πολίτης που πιστεύει ότι αδικείται προσφεύγει στη Δικαιοσύνη που θα ασχοληθεί μαζί του σε 3 – 4 χρόνια. Στο μεταξύ, οφείλει να πληρώσει μία φορά και ξανά την επόμενη χρονιά και ξανά τη μεθεπόμενη. Επειδή καθυστερεί η Δικαιοσύνη. Αν δεν μπορεί, κατάσχεση!

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται ότι, προκειμένου να υπογράψει σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό 6 φρεγατών, δέχτηκε «δώρο» ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων από τη μεγάλη γαλλική εταιρεία Thales. Στην περίεργη σημερινή Ελλάδα κυνηγάμε αυτόν που τα «παίρνει», αλλά όχι αυτόν που τα «δίνει«. Γιατί; Για να μπορεί να δώσει και σε άλλους;

Οσο εκκρεμεί η υπόθεση Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη, πρέπει να αποκλειστεί η Thales από συναλλαγές (άμεσα ή έμμεσα) με το ελληνικό Δημόσιο. Αν οι κατηγορίες κατά Παπαντωνίου επιβεβαιωθούν, τότε θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο στη Thales ίσο προς το διπλάσιο του δικαστικώς επιβεβαιωμένου «δώρου«: 5,6 εκατ. ελβετικά φράγκα. Ανάλογα είχα προτείνει να γίνουν στο παρελθόν με τη Siemens. Στην περίεργη Ελλάδα, όμως, δεν κυνηγάμε αυτόν που δίνει!

Θα πουν ίσως στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν τη Thales διότι από αυτήν εξαρτάται η λειτουργία σημαντικών οπλικών συστημάτων. Προφάσεις. Η λύση είναι να προχωρήσει η δίκη Παπαντωνίου αμέσως, χωρίς καμιά χρονοτριβή. Σε 30 ημέρες, άντε 40. Πάλι, όπως διαπιστώνετε, είναι κρίσιμο να λειτουργήσει γρήγορα η Δικαιοσύνη.

Στεφανος Μανος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή