Ο Γιάννος και οι άλλοι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι ειδικοί περί των στρατιωτικών θεμάτων εκτιμούν ότι η αναβάθμιση των έξι φρεγατών το 2003 ήταν μια συμφέρουσα απόφαση για την Ελλάδα, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον παροπλισμό τους και την παραγγελία νέων που θα απαιτούσαν δεκαπλάσια δαπάνη και θα παραλαμβάνονταν σε δέκα χρόνια. Κάποιοι άλλοι, όμως, διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή στοιχειοθετεί απιστία κατά του Δημοσίου – και άρα μπορεί να συνδέεται με δωροδοκία. Με επίκεντρο αυτή την προμήθεια, η Δικαιοσύνη διερευνά την προέλευση 2,4 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν από φίλο του Γιάννου Παπαντωνίου σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού στην Ελβετία. Παρά το ότι δεν έχει εντοπιστεί ροή χρήματος μεταξύ του πολιτικού και του αντιπροσώπου των φρεγατών η έρευνα είναι θεμιτή, αν και η προφυλάκιση υπόπτων και των συζύγων τους θεωρείται μέτρο ακραίο.

Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι αν ο πλουτισμός πολιτικών σταμάτησε το 2004 με τον τερματισμό του βίου της κυβέρνησης Σημίτη, όπως ισχυρίζονται κάποιοι σχολιαστές ή αν αποτελεί ενδημικό σύμπτωμα της πολιτικής που χρήζει διαρκούς αντιμετώπισης. Προ δεκαπενταετίας, σε μια έξαρση της σκανδαλολογίας, ο Κώστας Λαλιώτης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων όσοι εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο από το 1974. Η πρόταση ήταν νομικώς αδύνατον να υλοποιηθεί, αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί προστατεύονταν από ισχυρές πρόνοιες απορρήτου.

Οχι πια. Εξαιτίας των διεθνών μέτρων καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος που θεσμοθετήθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008, είναι σήμερα εύκολο να ζητηθεί και να πραγματοποιηθεί άνοιγμα λογαριασμών στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα το τραπεζικό απόρρητο έχει σε μεγάλο βαθμό αποδυναμωθεί. Οι Αρχές αποκτούν εύκολα ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς και γι’ αυτό π.χ. μπορούν να κατάσχουν ποσά κατά το δοκούν σε περίπτωση οφειλών προς το κράτος. Είναι, λοιπόν, εύκολο να ελεγχθούν οι λογαριασμοί όλων όσοι άσκησαν εξουσία από το 1974 μέχρι σήμερα και να αξιολογηθεί αν το περιεχόμενό τους συμβαδίζει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Μια απλή διαδικασία ελέγχου μπορεί να αποφασιστεί από τη Βουλή και να εφαρμοστεί μέσα σε λίγες ώρες στους λογαριασμούς όλων όσοι έχουν τιμηθεί με υπουργικά αξιώματα, σταματώντας έτσι την άδικη και επικίνδυνη ενοχοποίηση όλων. Σωστά, λοιπόν, ελέγχεται ο Γιάννος, αλλά είναι καιρός να ελεγχθούν και όλοι οι άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή