Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Διατηρούνται όλοι οι αντιστράτηγοι

Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Διατηρούνται όλοι οι αντιστράτηγοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν, όπως είχε ουσιαστικά προαγγελθεί με την υπογραφή σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Εκπληξη ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως παραμένει ως έχει η σύνθεση στην κορυφή της ιεραρχίας της ΕΛ.ΑΣ. (αντιστράτηγοι), εξέλιξη που αποδίδεται σε ζυμώσεις και διεργασίες στο παρασκήνιο.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής των κρίσεων θα προαχθεί ένας υποστράτηγος για να καλυφθεί η κενή θέση αντιστρατήγου που είχε δημιουργηθεί μετά την παραίτηση του πρώην αρχηγού Κων. Τσουβάλα και την προαγωγή του Αριστείδη Ανδρικόπουλου από τη θέση του υπαρχηγού στο τιμόνι της ΕΛ.ΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «υπό την Προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου και τη συμμετοχή δύο Αντιστρατήγων του Στρατού Ξηράς, συνεδρίασε το Συμβούλιο Κρίσης Αντιστρατήγων Αστυνομίας και έκρινε ως διατηρητέους τους Αντιστράτηγους Μιχαήλ Καραμαλάκη, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Xρήστο Δραγατάκη, Ανδρέα Αποστολόπουλο.

Οι κρίσεις θα συνεχιστούν με την κρίση των Υποστρατήγων Αστυνομίας».

Υπενθυμίζεται ότι το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις γύρω από το ενδεχόμενο διενέργειας ή μη έκτακτων κρίσεων ξεκίνησαν αμέσως μετά την παραίτηση των κ. Νίκου Τόσκα και Κωνσταντίνου Τσουβάλα από το τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της αστυνομίας αντιστοίχως, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Τον κ. Τσουβάλα διαδέχθηκε ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός του σώματος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος φέρεται από την πρώτη στιγμή να είχε εκφράσει σε ευρύ κύκλο συνομιλητών του τη βούλησή του να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., κόντρα στη θέση που εξέφραζαν την ίδια περίοδο αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τασσόμενοι υπέρ της αναπλήρωσης της θέσης του υπαρχηγού βάσει διαδικασιών που προέβλεπε η υφιστάμενη νομοθεσία.

Το διάστημα που ακολούθησε, η θέση του υπαρχηγού παρέμεινε κενή και επιπλέον το παρασκήνιο λέει ότι η νέα υπουργός Ολγα Γεροβασίλη ύστερα από περιστατικά όπως οι καταδρομικές επιθέσεις στην πρεσβεία του Ιράν και το Α.Τ. Ομόνοιας δεχόταν εισηγήσεις ή ακόμα και πιέσεις από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να ανοίξει τον δρόμο των έκτακτων κρίσεων, με το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο σχήμα «δεν τραβάει». Ετσι, συνέταξε και υπέβαλε προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση έκτακτων κρίσεων σε περίπτωση αλλαγής του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., όπως ακριβώς συνέβη τον περασμένο Αύγουστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή