ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με άνοδο μπήκε ο Νοέμβριος στις διεθνείς αγορές

Η αισιοδοξία μεταφέρθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές από τη Wall Street, που κινείτο ανοδικά, καθώς με μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος καλλιέργησε προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θετικά ξεκίνησαν τον νέο μήνα χθες τα χρηματιστήρια ύστερα από έναν ταραχώδη Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισαν μεγάλες απώλειες. Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν την άνοδο που είχε ήδη σημειωθεί στην Ασία, καθώς είχαν προηγηθεί τα θετικά αποτελέσματα σειράς επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους, η μετοχή της ολλανδικής τράπεζας ING και αυτή της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΒΤ. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε χθες άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Εξαίρεση στις ευρωπαϊκές αγορές αποτέλεσε χθες ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,15%, αλλά και ο FTSE 100 του Λονδίνου, που υποχώρησε κατά 0,19%. Είχε προηγηθεί μεγάλη ενίσχυση της στερλίνας εν μέσω φημολογιών ότι επίκειται συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανίας. Η αισιοδοξία είχε μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές αγορές από τη Wall Street, που κινείτο ανοδικά, καθώς με το νέο του tweet ο Αμερικανός πρόεδρος καλλιέργησε προσδοκίες για αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα. Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με άνοδο 0,18%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με άνοδο 0,71% και ο IBEX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,69%. Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να κινούνται ανοδικά για μία ακόμη συνεδρίαση και το κόστος δανεισμού της Γερμανίας να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας. Υποχώρησαν, αντιθέτως, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, που, όπως επισημαίνουν αναλυτές του Reuters, τείνουν να ακολουθούν τις αυξομειώσεις στην προθυμία των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Σημειωτέον ότι διατηρείται προς το παρόν η ένταση ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας και στην Κομισιόν γύρω από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα χθες πως ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν πρόκειται να είναι «μια ανταλλαγή υποχωρήσεων».

Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, το ευρώ, που το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1413 δολάριο, έχοντας ανακάμψει από το 1,1302 δολάριο, όπου είχε υποχωρήσει την Τετάρτη. Πτωτικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 63,68 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 72,12 δολάρια το βαρέλι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ