Γερμανία: Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» Μερτς, τα στοιχήματα, όχι

Γερμανία: Οι δημοσκοπήσεις «δείχνουν» Μερτς, τα στοιχήματα, όχι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο 62χρονος Φρίντριχ Μερτς προηγείται στις προτιμήσεις της κοινής γνώμης για τη διαδοχή στην ηγεσία του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά την Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε λογαριασμό της εφημερίδας Handelsblatt. Ωστόσο, η εκλεκτή της καγκελαρίου, γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ παραμένει φαβορί των γραφείων στοιχημάτων. Ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματος, τη Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ότι διατίθεται να παραμείνει στο αξίωμά της έως το 2021. Πολλοί σχολιαστές, όμως, βλέπουν σημαντικές πιθανότητες αντικατάστασης της Μέρκελ από τον νικητή της εσωκομματικής αναμέτρησης, ιδίως αν αυτός είναι ο Μερτς.

Δύο άλλοι υποψήφιοι, ο πρωθυπουργός της Βεστφαλίας Αρμιν Λάσετ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, παραμένουν εκτός παιχνιδιού, ο μεν Λάσετ καθώς ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα όσο το κόμμα συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο δε Σπαν γιατί η δημοτικότητά του φαίνεται να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον Μερτς και την Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Σημειώνεται πάντως ότι η κούρσα της διαδοχής μόλις ξεκίνησε και υπάρχουν άφθονα περιθώρια για ανατροπές, ακόμη και για νέες υποψηφιότητες.

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ (γνωστή και ως ΑΚΚ) τηρεί χαμηλό προφίλ, καθώς οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν στραφεί στον Μερτς. Ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και νυν επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock καλωσορίζεται ως «μεσσίας» από μερίδα του Τύπου, με την εφημερίδα Welt να τιτλοφορεί χθες την πρώτη σελίδα της «Φρειδερίκος ο Μέγας».

Τι πρεσβεύει όμως ο δικηγόρος Μερτς, εκτός από τη διάσημη ρήση του για απλοποίηση της φορολογικής δήλωσης ώστε να χωράει σε ένα σουβέρ μπίρας; Σε άρθρο στην εφημερίδα Handelsblatt στις 25 Οκτωβρίου, ο Μερτς και πέντε ακόμη υπογράφοντες δηλώνουν «βαθύτατα ανήσυχοι για το μέλλον της Ευρώπης και της Γερμανίας».

Το κείμενο προτρέπει τη γερμανική κυβέρνηση να ενισχύσει τη συνοχή της Ευρωζώνης. «Χρειαζόμαστε κοινή πολιτική στην αγορά εργασίας, πιθανώς και πανευρωπαϊκά επιδόματα ανεργίας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σκληρούς συμβιβασμούς, περιλαμβανομένης της προθυμίας της Γερμανίας για μεγαλύτερες συνεισφορές», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή