ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ελπίζουν οι Δημοκρατικοί

REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφωνεί ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση στη Φλόριντα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ

Με έναν μαραθώνιο έντεκα προεκλογικών ομιλιών σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες μέσα σε έξι μόνο ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ κορυφώνει την παρέμβασή του υπέρ των Ρεπουμπλικανών ενόψει των εκλογών της ερχόμενης Τρίτης για το Κογκρέσο και για την ανάδειξη κυβερνητών.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Εστέρο της Φλόριντα, το βράδυ της Τετάρτης, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των Δημοκρατικών πάνω στα προσφιλή του θέματα: ανοιχτά σύνορα, ελλιπής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, υψηλοί φόροι, χαλαρή στάση έναντι της εγκληματικότητας. Οπως εκτιμά το περιοδικό Politico, οι πυκνές εμφανίσεις του Αμερικανού προέδρου εξυπηρετούν όχι μόνο την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων σε αμφίρροπες πολιτείες, αλλά και τον προσωπικό του πολιτικό σχεδιασμό ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2020.

Στην αιχμή της παρέμβασης του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται το μεταναστευτικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι 5.000 στρατιώτες που ήδη αναπτύσσονται για να αναχαιτίσουν το καραβάνι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, στα σύνορα με το Μεξικό, θα μπορούσαν να αυξηθούν και σε 15.000, αριθμός ισοδύναμος με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Χθες το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εκπονεί ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι μετανάστες που επιθυμούν να αποκτήσουν άσυλο θα πρέπει να παρουσιάζονται σε ένα σημείο εισόδου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ και τόνισε ότι τα παιδιά θα παραμένουν με τους γονείς τους, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα για τους αιτούντες άσυλο είναι καθ’ όλα νόμιμο.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε, χθες, στη Washington Post υποδηλώνει ότι η αντιμεταναστευτική ρητορεία του Τραμπ βρίσκει απήχηση, καθώς το 54% των ψηφοφόρων στις αμφίρροπες πολιτείες θεωρεί ότι χρειάζεται πιο αποφασιστική αντιμετώπιση στο μεταναστευτικό. Ωστόσο, η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τους Δημοκρατικούς να προηγούνται των Ρεπουμπλικανών κατά τέσσερις μονάδες σε πανεθνικό επίπεδο (50-46), διατηρώντας τη διαφορά που είχαν αποκτήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό η Βουλή των Αντιπροσώπων να αλλάξει χέρια και να περάσει στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι χρειάζονται καθαρό κέρδος μόλις 23 εδρών, σε σύνολο 435, για να πετύχουν τον στόχο τους. Αντίθετα, η Γερουσία, η οποία ανανεώνεται μόνο κατά το ένα τρίτο, είναι πιθανότερο να παραμείνει υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ