Κρίσεις τήρησης ισορροπιών στην ΕΛ.ΑΣ.

Κρίσεις τήρησης ισορροπιών στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται από χθες ο μέχρι πρότινος γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης. Επειτα από θητεία τουλάχιστον τριών δεκαετιών σε μάχιμες υπηρεσίες του Σώματος, το συμβούλιο κρίσεων, που συνεδρίασε χθες υπό τον αρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο, αποφάσισε να αποστρατεύσει τον κ. Παπαζαφείρη, μολονότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που θητεύει στο τιμόνι της Ασφάλειας Αττικής και στη συνέχεια της ΓΑΔΑ ολοκληρώνει τη θητεία του δίχως να προαχθεί στον βαθμό του αντιστρατήγου.

Ο κ. Παπαζαφείρης υπήρξε επί σειρά ετών προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας και συνέδεσε την παραμονή του στη συγκεκριμένη υπηρεσία με τον σχηματισμό μίας από τις μεγαλύτερες δικογραφίες στα αστυνομικά χρονικά, εις βάρος 217 νονών της νύχτας. Αρκετοί από αυτούς πρωταγωνιστούν αυτή την περίοδο στον αιματηρό πόλεμο για την επικυριαρχία στη νύχτα. Προήχθη στη θέση του υποδιοικητή Ασφαλείας και στη συνέχεια σ’ αυτή του διοικητή, στην οποία παρέμεινε με επιτυχία πάνω από δύο χρόνια. Τον περασμένο Μάρτιο τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, απ’ όπου και αποστρατεύεται.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν την απομάκρυνσή του από το Σώμα όχι σε επιχειρησιακά κριτήρια, αλλά στην κακή σχέση που είχε το τελευταίο διάστημα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Πλην του κ. Παπαζαφείρη, τον δρόμο της αποστρατείας πήραν ο επικεφαλής του Κλάδου Ασφάλειας Μανώλης Πλουμής και οι επικεφαλής των Αστυνομικών Περιφερειών Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Τόλιας και Θανάσης Μαντζούκας. Αντίθετα, αμετάβλητο παρέμεινε το καθεστώς μεταξύ των αντιστρατήγων παρά τη φημολογούμενη αντίθετη επιδίωξη του νυν αρχηγού κ. Ανδρικόπουλου. Ετσι, ενώ υπεγράφη ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τη διενέργεια έκτακτων κρίσεων εντός Νοεμβρίου, τελικά η αναπλήρωση της θέσης του ενός αντιστρατήγου, που «άνοιξε» μετά την παραίτηση του πρώην αρχηγού Κωνσταντίνου Τσουβάλα, έγινε με τη διαδικασία που προέβλεπε το προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Καθήκοντα υπαρχηγού αναλαμβάνει ο Μιχάλης Καραμαλάκης και στη θέση του επιτελάρχη προάγεται ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Ανδρέας Δασκαλάκης. Οι υπόλοιποι 15 υποστράτηγοι που συμπληρώνουν την επετηρίδα κρίθηκαν διατηρητέοι στον βαθμό τους, άγνωστο ωστόσο αν και ποιοι θα διατηρήσουν τα πόστα τους ή εάν θα τοποθετηθούν σε νέες υπηρεσίες. Η διαδικασία επρόκειτο να συνεχιστεί με τις κρίσεις των ταξιάρχων και τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων. Η διαδικασία των έκτακτων κρίσεων, πάντως, έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό του σώματος, ενώ έχει και πολιτικές παρενέργειες. Στο θέμα είχε παρέμβει προ ημερών η Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε αξιολόγηση με αμιγώς κομματικά κριτήρια, ενώ ένταση προκλήθηκε και στις σχέσεις της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη με την υφυπουργό Κατερίνα Παπακώστα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή