Ανησυχία των ΗΠΑ για τις τουρκικές επιθέσεις

Ανησυχία των ΗΠΑ για τις τουρκικές επιθέσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της για τις νέες τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων, στη βόρεια Συρία, οι οποίες αποδυναμώνουν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασε, έστω και με καθυστέρηση, η Ουάσιγκτον. Χθες το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και συζήτησε μαζί του το Συριακό και τις διμερείς σχέσεις. Πηγή της τουρκικής προεδρίας δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πάνω σε «εποικοδομητικά μέτρα» για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

«Μονομερή στρατιωτικά πλήγματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται, την ώρα που θα μπορούσε να είναι παρόν στην περιοχή ή στα περίχωρα αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό, είναι μια εξέλιξη που μας ανησυχεί πολύ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο. Το Πεντάγωνο έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 2.000 στρατιώτες στις περιοχές που ελέγχει η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, στη βόρεια και ανατολική Συρία, ενώ στηρίζει τους Κούρδους μαχητές στον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την Τετάρτη, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασικός κορμός των οποίων είναι η YPG, είχαν ανακοινώσει ότι διακόπτουν προσωρινά την εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ λόγω των βομβαρδισμών του τουρκικού πυροβολισμού εναντίον της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα μεσολαβήσει μεταξύ Αγκυρας και YPG προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε th δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας του περασμένου Ιουνίου με τις ΗΠΑ για την ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι Κούρδοι μαχητές φτιάχνουν χαρακώματα και μαζεύουν πυρομαχικά για να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό, παρότι η συμφωνία προέβλεπε ότι η YPG θα αποχωρήσει από την πόλη, την ασφάλεια της οποίας θα αναλάβουν από κοινού τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις. Πάντως, χθες άρχισαν οι πρώτες κοινές περιπολίες Τούρκων και Αμερικανών στο Μανμπίτζ, παρότι δεν ήταν σαφές αν επρόκειτο για κάτι περισσότερο από κίνηση κατευνασμού της Αγκυρας.

Εξάλλου, ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι περίπου 260.000 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν στη χώρα του έχουν επιστρέψει στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς και στις γύρω περιοχές, τις οποίες κατέλαβε ο τουρκικός στρατός το 2016 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» εναντίον των Κούρδων. Ο μεγάλος, για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής, αριθμός προσφύγων που ανέφερε ο Ακάρ δεν είχε επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή