«Θολώνει» τα νερά με την επιτροπή για Υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ

«Θολώνει» τα νερά με την επιτροπή για Υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία διαρροή που περισσότερο είχε στόχο να «θολώσει τα νερά» παρά να δώσει διευκρινίσεις, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο όσον αφορά την έκβαση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την Yγεία, που, όπως αναμενόταν, το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή. Πηγές της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας το ζήτημα (ΑΠΕ), σημείωναν πως χρειάζεται «περισσότερη υπομονή και λιγότερο άγχος», αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα σύστασης προανακριτικής. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μία τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Πηγές που έχουν γνώση του θέματος σημείωναν πως αφού το πόρισμα έρθει στην Ολομέλεια, κάτι που θα γίνει τμηματικά αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, ακολούθως μπορεί να οδηγηθούμε σε προανακριτική. Υπάρχει ωστόσο μία συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς το πόρισμα δεν μπορεί –και δεν θα περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες– τη σύσταση προανακριτικής, αλλά μόνο θα περιγράφει ευθύνες πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία περνά ουσιαστικά μέσα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία, από τη στιγμή που θα διερευνήσει την υπόθεση και θα «σκοντάψει» πάνω σε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα, θα στείλει την υπόθεση πίσω στη Βουλή, δρομολογώντας τη σύσταση προανακριτικής, κατόπιν υπογραφών 30 βουλευτών. Αρμόδιες πηγές σημείωναν, άλλωστε, πως αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια, αντίγραφο του πορίσματος θα σταλεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα θα έρθει στη Βουλή σε τέσσερα τμήματα. Το πρώτο θα εισαχθεί στην εθνική αντιπροσωπεία στις 6 Νοεμβρίου και θα αφορά την υπόθεση του «Ντυνάν» και συγκεκριμένα τη μεταβίβασή του στην Τράπεζα Πειραιώς. Η έρευνα εξετάζει τις περιόδους υπουργίας των κ. Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδου. Το δεύτερο τμήμα του πορίσματος –θα έρθει στις 12 Νοεμβρίου– αφορά υπόθεση αρθροσκοπήσεων επί υπουργίας Μάριου Σαλμά και εστιάζει σε υπερτιμολογήσεις. Στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η έρευνα ξεκινά, κατά πληροφορίες, από το 2006, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου και αφορά την υπόθεση αγοράς τόσο αντιιικών φαρμάκων όσο και εμβολίων για τη γρίπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έρευνα έχει επικεντρωθεί και στην αγορά του κτιρίου που αποτελεί την έδρα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος, το τελευταίο κομμάτι του πορίσματος αφορά τη δαπάνη για το «φάρμακο», την πορεία του «μαύρου» χρήματος γύρω από τη φαρμακευτική δαπάνη για την περίοδο 1998-2014, τη διαφημιστική δαπάνη, αλλά και τις προσλήψεις. Κατά τα προβλεπόμενα, το πόρισμα, που είναι περίπου 2.500 σελίδες, θα παραδοθεί στις 21 Νοεμβρίου στον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πιθανή σύσταση προανακριτικής θα αφορά συνολικά πέντε πολιτικά πρόσωπα: τους κ. Βορίδη, Λοβέρδο, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο και Σαλμά. Αντίδραση στη σεναριολογία υπήρξε άμεσα από τους τρεις. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης, παρεμβαίνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, απέκλεισε την περίπτωση σύστασης προανακριτικής, κάνοντας λόγο για «εξεταστική-φιάσκο». Από την πλευρά του, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε (ΣΚΑΪ) πως «αυτοί είναι τίτλοι τιμής πια για μένα», μιλώντας για «πολιτική στοχοποίηση». Τέλος, ο κ. Σαλμάς με γραπτή του ανακοίνωση σημείωσε πως η σύσταση προανακριτικής προϋποθέτει «κάποια κατηγορία», προσθέτοντας πως «για εμένα δεν υπήρξε καμία».Το ΚΙΝΑΛ, μέσω του κ. Χρηστίδη, σχολίασε το θέμα μιλώντας για «απόπειρα αποπροσανατολισμού» και προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν στοιχεία για στελέχη μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή