Συμβόλαιο θανάτου για τον «Γουάιτι»

Συμβόλαιο θανάτου για τον «Γουάιτι»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ελληνικής καταγωγής είναι ο άνθρωπος ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε τον διάσημο αρχηγό της συμμορίας «Γουίντερ Χιλ» της Βοστώνης, Τζέιμς «Γουάιτι» Μπάλτζερ, σε υψίστης ασφαλείας ομοσπονδιακή φυλακή της δυτικής Βιρτζίνια.

Σύμφωνα με πηγές του FBI, δράστες της δολοφονίας του Μπάλτζερ είναι ο 51χρονος Φώτης «Φρέντι» Γκέας και ένας ακόμη κρατούμενος, ενώ ο 89χρονος «Γουάιτι» φέρεται να υπέκυψε από τα χτυπήματα που δέχθηκε με λουκέτο, τυλιγμένο σε μαξιλαροθήκη. Ο Φρέντι Γκέας και ο αδελφός του καταδικάστηκαν σε ποινή ισόβιας κάθειρξης το 2011 για τη συμμετοχή τους σε σωρεία βίαιων εγκλημάτων, όπως η δολοφονία του Αντόλφο Μπρούνο, μέλος της εγκληματικής συμμορίας Τζενοβέζε. Οι αδελφοί Γκέας πυροβόλησαν τον «Μπιγκ Αλ» το 2003, σε χώρο στάθμευσης της πόλης Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Boston Globe, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ και πρώην αστυνομικός Τεντ Μακντόνα είπε: «Ο Φρέντι μισούσε τους καταδότες και όσους κακοποιούσαν γυναίκες. Ο “Γουάιτι” ήταν καταδότης, που είχε δολοφονήσει και γυναίκες. Είναι τόσο απλό». Η φαινομενικά απλοϊκή αυτή θεώρηση μοιάζει, όμως, να αγνοεί ότι ο Μπάλτζερ είχε μπει από τη δεκαετία του 1980 στο στόχαστρο των ιταλικής μαφίας και συγκεκριμένα της οικογένειας Πατριάρκα, «αφεντικά» της μαφίας σε Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ και Ρόουντ Αϊλαντ. Ο πόλεμος του Μπάλτζερ κατά της οικογένειας Πατριάρκα, στον οποίο ο εκλιπών Ιρλανδός εγκληματίας αξιοποίησε τις επαφές του με πράκτορες του FBI, κατέστησε τον Μπάλτζερ «εχθρό υπ’ αριθμόν ένα» για την ιταλική μαφία.

Πληροφοριοδότης

Οσοι γνωρίζουν τις σχέσεις εξουσίας και υποτέλειας μεταξύ μαφιόζων στις ανατολικές ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι αδελφοί Γκέας εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του Μπάλτζερ κατ’ εντολή των αδελφών Αντζιούλο, πάλαι ποτέ «αφεντικών» της Βοστώνης, οι οποίοι συνελήφθησαν από το FBI χάρη σε πληροφορίες του Μπάλτζερ. Ο Μπάλτζερ υπήρξε επικεφαλής της ιρλανδικής μαφίας στη νότια Βοστώνη για δεκαετίες, διακινώντας ηρωίνη και ελέγχοντας τον παράνομο στοιχηματισμό. Η πολιτική απόφαση για πάταξη της ιταλικής μαφίας στη Νέα Αγγλία δημιούργησε ιδανική ευκαιρία για άτυπη και μυστική συνεργασία μεταξύ FBI και «Γουάιτι» Μπάλτζερ. Η συνεργασία αυτή οδήγησε στη σύλληψη και καταδίκη δεκάδων μελών της ιταλικής μαφίας.

Οι επαφές του «Γουάιτι» με το FBI επέτρεψαν στον ηλικιωμένο πλέον εγκληματία να διαφύγει τη σύλληψη και να ζήσει για 16 χρόνια απαρατήρητος στην Καλιφόρνια. Μετά τη σύλληψή του το 2011, ο Γουάιτι καταδικάστηκε για 11 ανθρωποκτονίες σε ισόβια δεσμά.

Ο Μπάλζτερ είχε μεταχθεί τη Δευτέρα στις φυλακές Χέιζελτον της δυτικής Βιρτζίνια, που έχουν γίνει πρόσφατα διαβόητες για τη βία που επικρατεί σε αυτές.

Ερωτήματα δημιουργεί επίσης η απόφαση της διοίκησης της φυλακής να τοποθετήσει τον διάσημο και ηλικιωμένο Μπάλτζερ σε κελί κοινής πτέρυγας, αντί στην ασφαλέστερη γι’ αυτόν απομόνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή