Ενα ντοκιμαντέρ για κάποια που δεν ξέχασε ποτέ…

Ενα ντοκιμαντέρ για κάποια που δεν ξέχασε ποτέ…

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2005, η Michaelle Jean ανέλαβε καθήκοντα ως γενική κυβερνήτης του Καναδά. Ωστόσο, ο διορισμός της (από τη βασίλισσα Ελισάβετ) σε μία παραδοσιακά ανδροκρατούμενη θέση δεν ισοδυναμούσε απλώς με ένα σημαντικό βήμα για το φεμινιστικό κίνημα, αλλά με μία νίκη στον ευρύτερο αγώνα κατά των διακρίσεων, καθώς εκτός από η πρώτη γυναίκα ήταν επίσης η πρώτη μαύρη, η πρώτη μετανάστρια και η νεότερη κυβερνήτης στην ιστορία του θεσμού. Γεννημένη στην Αϊτή, ήρθε στον Καναδά σε ηλικία 11 ετών το 1968, όταν η σύλληψη και ο βασανισμός του πατέρα της από το καθεστώς του Francois Duvalier ανάγκασαν την οικογένειά της να εγκαταλείψει τη χώρα. Κι εκεί, όμως, η ζωή τους δεν ήταν ανέφελη, αφού η σταδιακή αποστασιοποίηση και τα βίαια ξεσπάσματα του πατέρα της ανάγκασαν τη μητέρα της να τον εγκαταλείψει για να εγκατασταθεί σε ένα υπόγειο διαμέρισμα του Μόντρεαλ μαζί με τα δύο της κορίτσια.

Αντί να προσπαθήσει να διαγράψει οριστικά από τη μνήμη της τα τραυματικά βιώματα της παιδικής ηλικίας, η Michaelle υποσχέθηκε ότι δεν θα ξεχνούσε ποτέ, και η «εκδίκησή» της ήταν ότι αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των μεταναστών, των μειονοτήτων και των θυμάτων κακοποίησης. Το ντοκιμαντέρ «Michaelle Jean. Μια αφοσιωμένη γυναίκα», με το οποίο σηκώνει αυλαία το φεστιβάλ «Γυναίκες και Πολιτική» σήμερα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρακολουθεί την κοινωνική ακτιβίστρια, δημοσιογράφο, διπλωμάτη και πολιτικό στην επιστροφή της στην Αϊτή ως πρέσβειρα της UNESCO μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Ως σύζυγός της ο σκηνοθέτης της ταινίας Jean-Daniel Lafond είχε απεριόριστη πρόσβαση στη δημόσια και προσωπική της ζωή και, στο διάστημα των πέντε χρόνων που υπήρξε γενική κυβερνήτης, πραγματοποίησε πάνω από έξι ώρες κινηματογραφικών λήψεων. Χωρίς να κρύβει την αφοσίωσή του στο πρόσωπο της, επιχειρεί να την αναδείξει ως μία ειλικρινή, ανεξάρτητη και ισχυρή πολιτικό, αλλά και ως μία ευαίσθητη γυναίκα που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συνανθρώπους της.

Ενα ντοκιμαντέρ για κάποια που δεν ξέχασε ποτέ…-1

Η Michaelle Jean με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία τη διόρισε γενική κυβερνήτη Καναδά.

Μία συνδιοργάνωση της Ταινιοθήκης με το σωματείο Women in Film and Television Greece και τον Δήμο Αθηναίων, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2/11 (από τις 6 μ.μ.) και το Σάββατο 3/11 (από τις 4.30 μ.μ.) με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, καθώς και συζητήσεις με τη συμμετοχή σκηνοθετών και θεωρητικών. Είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή