Δημήτρης Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή

Δημήτρης Βίτσας: Η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο «παράδεισο», έστω και οριακά, δεν χαρακτήρισε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια, νωρίτερα σήμερα από τη Βουλή ο κ. Δημήτρης Βίτσας, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο απολύτως αρνητικές εντυπώσεις όσον αφορά την κυβερνητική στάση έναντι του μείζονος αυτού ζητήματος.

«Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη «κολαστήριο» της Μόριας», επέκρινε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον κ. Θ. Παπαθεοδώρου, με αφορμή τα όσα είχε αναφέρει αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

«Δεν έχετε πάει, ή αν έχετε πάει, δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα εκεί. Όλοι είναι εμβολιασμένοι, προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης, λειτουργεί σχολείο εκμάθησης μουσικών οργάνων», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνοντας αφενός την εκτίμησή του πως η κατάσταση απλώς είναι «οριακή» και την πρόβλεψή του πως θα γίνει άμεσα καλύτερη.

«Ίσως εσείς χρειάζεται να δείτε ξανά και πιο προσεκτικά αν είναι κολαστήριο ή όχι η Μόρια», παρατήρησε ο κ. Παπαθεοδώρου και αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα συνεχώς καταγγελλόμενα: μίλησε για εγκληματικές ενέργειες, για βιασμούς, σημείωσε ότι στο σχολείο που ανέφερε ο κ. Βίτσας πηγαίνουν μόνο δέκα από τα σχεδόν τρεις χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στον καταυλισμό και για διαμονή σε πλαστικές σκηνές δίπλα στο φράκτη.

Υπενθυμίζεται πως, ενώ η χωρητικότητα της συγκεκριμένης δομής είναι 3.100 άτομα, «φιλοξενούνται» διαχρονικά περισσότεροι από τους υπερδιπλάσιους.

«Επισκέφθηκα τη Μόρια πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Έμεινα άφωνος και σοκαρισμένος, καθώς είδα με τα μάτια μου συνθήκες διαβίωσης εκ των αθλιότερων που μπορείς να συναντήσεις στον πλανήτη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού. «Είναι ό,τι πιο αποτρόπαιο και ντροπιαστικό έχω δει», πρόσθεσε («Καθημερινή, 29/10).

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς 14 ήταν ενήλικες και εννέα ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις πέντε ετών», επισημαίνει ο κ. Απ. Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται, ότι τους τελευταίους μήνες, εκτός από τις καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων διεθνών Φορέων, υπάρχει και σειρά δημοσιευμάτων που καταγράφουν την κατάσταση με εικόνες και μαρτυρίες που κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις σημερινές περιγραφές του κ. Βίτσα, ή δικαιολογούν την παρατεταμένη σιωπή επί του ζητήματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που από τα έδρανα της αντιπολίτευσης το αναδείκνυαν ως μείζον με διαρκείς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή