Οι μαριονέτες του Τραμπ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι το πρώτο όνομα στη λίστα κάθε συνωμοσιολάγνου – μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Ο Ουγγροαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Σόρος είναι συνήθως ο πρώτος που θα κατηγορηθεί για το οτιδήποτε: από παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή με αίτημα την καθαίρεση υπουργού μέχρι την παρότρυνση χιλιάδων μεταναστών να περάσουν παράτυπα σε αμερικανικό έδαφος.

Πρόσφατα, ένα καραβάνι χιλιάδων ανθρώπων ξεκίνησε περπατώντας ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων από την Ονδούρα με προορισμό τις ΗΠΑ. Μέσα σε λίγες ημέρες, όσο μεγάλωνε ο αριθμός τους, τα κοινωνικά δίκτυα τροφοδοτούνταν διαρκώς με νέες ψευδείς ειδήσεις γύρω από αυτό το εγχείρημα. Μια θεωρία συνωμοσίας που γρήγορα απέκτησε αρκετούς υποστηρικτές εμφανίζει τον δισεκατομμυριούχο Σόρος ως εμπνευστή αυτής της πρωτοβουλίας, ο οποίος μάλιστα πληρώνει τους μετανάστες για να πραγματοποιήσουν το κοπιαστικό, πολυήμερο ταξίδι. Το ψέμα δεν διαδόθηκε μόνον ως ψίθυρος στις σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου. Υιοθετήθηκε άκριτα και από Αμερικανούς πολιτικούς. Κανείς τους δεν προβληματίστηκε από την πηγή της «είδησης». Δεν τους θορύβησε ότι ανώνυμοι λογαριασμοί στο Twitter ή παρανοϊκοί πολίτες πριμοδοτούσαν αυτό το σενάριο. Αρκούσε που η «είδηση» ταίριαζε στην πολιτική ατζέντα τους, που μπορούσαν να κατασκευάσουν έναν νέο εχθρό.

Σε αυτό το κλίμα φόβου επένδυσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Σε πρόσφατη στήλη του στην εφημερίδα New York Times ο αρθρογράφος Νίκολας Κρίστοφ τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να παρασύρονται από αυτές τις πολιτικές τακτικές. Πρέπει να φιλτράρουν τις τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου και να μην περιορίζονται στην παθητική αναπαραγωγή των ανορθόγραφων αναρτήσεών του στο Twitter.

«Μέχρι να φθάσει το καραβάνι των μεταναστών στις ΗΠΑ, 16.800 Αμερικανοί θα έχουν πεθάνει από χρήση ναρκωτικών και ενδεχομένως 690.000 Αμερικανοί θα έχουν μείνει άστεγοι», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κρίστοφ προσπαθώντας να δείξει ποιες είναι οι πραγματικές ειδήσεις και πού θα έπρεπε να εστιάζουν την προσοχή τους οι συνάδελφοί του, αλλά και η κοινή γνώμη.

«Φοβάμαι ότι όσοι εργαζόμαστε στα media έχουμε γίνει μαριονέτες του Τραμπ», γράφει ο Κρίστοφ. «Τον αφήνουμε να μας χειραγωγεί για να φέρνει στην επικαιρότητα θέματα όπως το καραβάνι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή