Ιταλικό «ναι» στη συγγνώμη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Εάν ξεχώρισαν για κάτι οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις του «ΟΧΙ» ήταν η παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα στην εξέδρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και η μετάβασή του μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο στη συνέχεια στην Κεφαλονιά, τόπο θυσίας χιλιάδων συμπατριωτών του στρατιωτών της μεραρχίας Acqui στις εκεί συγκρούσεις με τους Γερμανούς. Ηταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού από την πλευρά τού Ιταλού προέδρου. Η παρουσία του και μόνο στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ήταν μια πράξη συγγνώμης της σύγχρονης Ιταλίας για την απρόκλητη επίθεση του 1940 εναντίον της Ελλάδας. Την εξέφρασε, με κομψό τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση στην πατρίδα του όπου η (συγ)κυβερνώσα Λέγκα του Βορρά αλληθωρίζει προς τον φασισμό, σε δηλώσεις του στην Κεφαλονιά, τονίζοντας: «Η νέα Ελλάδα και η νέα Ιταλία γεννήθηκαν από την αντίσταση ενάντια στον ναζισμό και στον φασισμό και αποκήρυξαν τον πόλεμο. Επειτα από τους τρομερούς πολέμους του περασμένου αιώνα η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτέλεσαν το ξεκίνημα μιας πορείας για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία. Αυτή η μέρα επιβεβαιώνει τη βούληση να συνεχιστεί αυτή η διαδρομή και να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος». Κάποιοι ίσως περίμεναν αυτή τη συγγνώμη με πιο εμφατικό τρόπο, αλλά όσοι διαβάζουν διπλωματικά την πρωτοβουλία Ματαρέλα να «συνεορτάσει» με τους Ελληνες τη νίκη μας επί της χώρας του, μόνο ως καλοδεχούμενη την εκλαμβάνουν.

Και όμως η παρουσία του Ιταλού προέδρου πέρασε σε επίπεδο επικοινωνίας απαρατήρητη στην ατμόσφαιρα της ημέρας. Κυριάρχησαν οι διαμαρτυρίες –μόνιμο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια– κάποιων στις παρυφές της παρέλασης για το Μακεδονικό, και τα συνήθη τα τελευταία χρόνια συνθήματα για τη Μακεδονία. «Ο εναγκαλισμός των Προέδρων Παυλόπουλου και Ματαρέλα, είναι η εικόνα-σύμβολο της χθεσινής ημέρας», ανέφερε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, ενώ «αυτό που έγινε ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός», σχολίασε η έγκυρη Corriere della Sera.

«Κοιτάζοντας κανείς τα βραδινά δελτία, αντί να αποτελεί η παρουσία του Ιταλού προέδρου πρώτη είδηση, έπεσε σ’ έναν ορυμαγδό γραφικοτήτων που σημειώθηκαν και φέτος στην παρέλαση. Μια γνήσια ευρωπαϊκή στάση στην αντιμετώπιση της Ιστορίας των δύο λαών πέρασε σχεδόν απαρατήρητη», έγραψε στο fb καλός φίλος με μεγάλη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή