Το Κονκλάβιο (02/11/18)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένοι στην ίδια πόλη

Καταφθάνουν ένας ένας στην Αθήνα για να μιλήσουν στο συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ, που άρχισε χθες, οι υποψήφιοι για το χρίσμα που θα οδηγήσει στην καρέκλα του Ζ.-Κλ. Γιούνκερ (Spitzenkandindat). Ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα βρίσκεται στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι. Ο Αλεξάντερ Στουμπ έρχεται το Σάββατο. Δεν νομίζω να σημαίνει κάτι για τη μεταξύ τους σχέση, εξάλλου ο ένας είναι Γερμανός και ο άλλος Φινλανδός…Αλλά οι δύο διεκδικητές του χρίσματος, που μιλούν το Σάββατο στο συνέδριο –όπως και ο Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης–, θα παραμείνουν ξένοι στην ίδια πόλη. Για την ακρίβεια, όταν ο ένας θα φεύγει, ο άλλος θα έρχεται…

Χωριστοί δρόμοι

Το αναφέρω γιατί αυτοί οι παράλληλοι δρόμοι τους, που δεν θα συναντηθούν, έχω την αίσθηση ότι κατέστρεψαν πλήρως το Σαββατοκύριακο του Μητσοτάκη, ο οποίος υπολόγιζε να οργανώσει ένα «θεσμικό» κεντροδεξιό γεύμα και για τους δύο (αν και θεωρώ βέβαιο ότι θα άνοιγε και το σπίτι του). Κατόπιν τούτων, πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλεί απόψε τον Βέμπερ -και όχι μόνο– σε δείπνο. Ενώ αύριο έχει κανονίσει ποτό με ευρωβουλευτές του και τον Στουμπ σε γνωστό εστιατόριο της Συγγρού. Ενδιαμέσως, θα παραμείνει όλη μέρα στο συνέδριο για να παρακολουθήσει τις ομιλίες όλων. Η πολιτική θέλει θυσίες.

Εξοικονόμηση δαπανών

Δεν ξέρω πόσο χάρηκε ο Κωστής Χατζηδάκης από τη χθεσινή βόλτα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μοσχάτο, σε καταστήματα, πεζόδρομους, καφενεία και κουρεία. Το λέω επειδή στην ψιλή κουβέντα που έπιασε ο Μητσοτάκης με τον κουρέα, για το αν χρεώνει το ίδιο σε όλα τα κεφάλια, έφερε ως παράδειγμα τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Η ερώτηση ήταν του τύπου «το ίδιο θα χρέωνες σε μένα και στον Χατζηδάκη;». Και η απάντηση του κουρέα ήταν η εξής: «Εσύ πληρώνεις ακόμα φουλ, εκείνος είναι μερεμέτι». Ή κάνουμε εξοικονόμηση δαπανών, ή δεν κάνουμε…

Εγινε δωρητής

Δεν ξέρω, πλέον, αν η κοινωνία αναζητεί έμπνευση στους πολιτικούς. Αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα. Αυτό έκανε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας ο ίδιος –με την υπογραφή του– τον θεσμό της κάρτας Δωρητή Οργάνων και Ιστών σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Α. Καραμπίνη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αλλά και μεταμοσχευμένων και συγγενών δωρητών οργάνων και ιστών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μάλιστα ότι η δωρεά είναι καθήκον του ανθρώπου, ενώ τσιτάρισε και κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε». Φοβάμαι ότι αυτό δεν ισχύει καθόλου στην πολιτική.

ΕΝΦΙΑ στους δήμους 

Εμβληματική μεταρρύθμιση και τομή στον τρόπο αντίληψης της οργάνωσης του κράτους χαρακτηρίζει η Πειραιώς την πρότασή της για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ (και της ευθύνης του) στους dήμους. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς «κυνηγάει» το θέμα και θέλει να το αναδείξει και στο πλαίσιο θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζει στην τελική ευθεία για τις κάλπες. Το αναφέρω επειδή το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής, το θινκ τανκ της Ν.Δ., ετοιμάζει στις 12 Νοεμβρίου ειδική εκδήλωση για τον ΕΝΦΙΑ. «Η αποκέντρωση ως επιλογή διακυβέρνησης, η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης όπου θα μιλήσουν οι Γ. Μαστρογεωργίου, Γ. Πρεβελάκης, Ν. Κομνηνός-Χλέπας, Σ.Βλαχόπουλος, Α. Καμάρας και Ευ. Χατζηβασιλείου. 

Εχουμε νικητή…

Και ναι. Εχουμε νικητή! Τρόπος του λέγειν, δηλαδή, διότι δεν ξέρω πόσο άνετα θα αισθάνεται στο «Σινέ Κεραμεικός». Ομως, τελικά, το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην «τρολάρει» εντελώς το Ποτάμι. Εννοώ ότι δεν θα στείλει στο συνέδριο ως εκπρόσωπο ούτε τον Βασίλη Κεγκέρογλου ούτε τον άλλοτε ποταμίσιο Παναγιώτη Καρκατσούλη. Ο κλήρος έπεσε στον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σε περίπτωση που μείνατε με την απορία με ποιο «καπέλο» θα εμφανιστεί (συναρχηγός της ΔΗΣΥ, ή αρχηγός της ΔΗΜΑΡ), ο Θεοχαρόπουλος θα εκπροσωπήσει το ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή