Θετικό κλίμα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια

Θετικό κλίμα επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη σημείωσαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους κύριους δείκτες της Wall Street να καταγράφουν τις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις άνοδο άνω του 3,0% (κατά μέσον όρο), ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραφε εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 4,0% την Παρασκευή λίγες ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στο τέλος του μήνα. Στη θετική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων συνέβαλε, επίσης, δημοσίευμα στον Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στους αρμόδιους Βρετανούς αξιωματούχους μια συμβιβαστική πρόταση στο θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία, που αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στη συμφωνία για τους όρους εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η αυξημένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρέασε αρνητικά τις τιμές των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετών αμερικανικών και γερμανικών τίτλων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) ενισχύθηκε στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή σε υψηλό 9 ημερών 3,18% και 0,44%, αντίστοιχα. Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ κέρδισε έδαφος στις αρχές της εβδομάδας, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται την Τετάρτη σε υψηλό ενάμισι έτους 97,200 – ευνοημένος από τα ισχυρότερα σε σύγκριση με τα αναμενόμενα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2018 (+3,5% τριμηνιαίως σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 3,3%, από 4,2% το δεύτερο τρίμηνο) και τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παρέμβασης από τη Fed. Εντούτοις, ο εν λόγω δολαριακός συναλλαγματικός δείκτης υποχωρούσε στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή σε χαμηλό μιας εβδομάδας 95,989, μετά τη δημοσίευση των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχείων των ΗΠΑ για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στον τομέα της μεταποίησης ISM (πτώση στις 57,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 59,8 μονάδες το Σεπτέμβριο) και τον υποδείκτη νέων παραγγελιών (πτώση στις 57,4 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2017, από 61,8 μονάδες το Σεπτέμβριο). Επηρεασμένη από την ενίσχυση του δολαρίου στις αρχές της εβδομάδας, η ισοτιμία ευρώ/δολ. βρέθηκε σε χαμηλό δυόμισι μηνών 1,1302 την Τετάρτη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη (+0,2% τριμηνιαίως από +0,4% το δεύτερο τρίμηνο), προτού ανακάμψει μερικώς σε υψηλό μιας εβδομάδας 1,1456 την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης, βρίσκοντας κάποια στήριξη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη, τα οποία ενίσχυσαν τις προσδοκίες για τερματισμό του QE τον Δεκέμβριο και αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος του 2019.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή