Κοντά σε νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου η Ρωσία, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ

Κοντά σε νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου η Ρωσία, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία απέχει ελάχιστα από το να πραγματοποιήσει νέο ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου, λίγο προτού ακολουθήσει η σύνοδος με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ ώστε να συζητηθεί η μελλοντική προμήθεια της αγοράς με «μαύρο χρυσό». Η συνολική παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία ήταν τον Οκτώβριο κατά μέσον όρο 11,412 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το Bloomberg. Πρόκειται για νέο ρεκόρ στη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης εποχή και απέχει ελάχιστα από το ρεκόρ όλων των εποχών που είχε επιτευχθεί το 1987 και ήταν 11,416 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσον όρο, σύμφωνα με στοιχεία της BP. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για μηνιαία παραγωγή. Η παραγωγή του Οκτωβρίου του 2018 είναι κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερη από την παραγωγή του 2016, προτού δηλαδή συμφωνήσει η Ρωσία να μειώσει την παραγωγή της μαζί με τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ. Το προηγούμενο Σάββατο, η ρωσική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, ενώ μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα επιτροπή που αντιπροσώπευε τον ΟΠΕΚ είχε στείλει σήμα πως ο οργανισμός ενδέχεται να θέσει και πάλι ανώτατο όριο στην παραγωγή πετρελαίου το 2019.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες τον ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία λέγοντας πως δεν έχουν αυξήσει την παραγωγή όσο θα έπρεπε και πως κερδοσκοπούν με τις τιμές του πετρελαίου. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανήλθε τον Οκτώβριο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, καθώς το καρτέλ πιέζεται να αντισταθμίσει την απώλεια του ιρανικού πετρελαίου, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τον εφοδιασμό της αγοράς. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένως πως θα διαμορφώσει τα σχέδιά της για το επίπεδο της μελλοντικής παραγωγής πετρελαίου σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ. Η Μόσχα αποκομίζει περίπου το ήμισυ των δημοσιονομικών της εσόδων από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, η διατήρηση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου στο τρέχον υψηλό επίπεδο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ιδιαίτερα τον χειμώνα, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να μειώνεται η παραγωγή, όπως και κατά την περίοδο συντήρησης των εγκαταστάσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, αναφέρει το Bloomberg.

Οι υπουργοί Ενέργειας της αποκαλούμενης ομάδας OPEC+, η οποία αποτελείται από τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Αμπου Ντάμπι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής του ΟΠΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή