ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτοκτονία η έξοδος της Ρώμης από το ευρώ, λέει ο Γιούνκερ

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Δεν υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν νομίζω, λοιπόν, πως θέλει η Ιταλία να αυτοκτονήσει, αλλά η αδιαφορία της για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δεν θα μείνει αναπάντητη και θα έχει συνέπειες». Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού, και ήδη απορρίφθηκε, προβλέπει υψηλές δαπάνες. Αυτές οδηγούν σε έλλειμμα 2,4% επί του ΑΕΠ. Επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση δεν προνοεί για μείωση του δημοσίου χρέους του 130% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων, ζητώντας αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Παρά ταύτα και παρά την εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, η κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί.

Η προθεσμία που έχει από τις Βρυξέλλες λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Εάν παραμείνει απαθής, θα υπάρξουν συνέπειες, όπως διεμήνυσε και ο κ. Γιούνκερ. Κι αυτό, αναλόγως της σοβαρότητας των περιστάσεων, μεταφράζεται σε πρόστιμα, «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων και δημοσιονομική παρακολούθηση της Ρώμης. Η Κομισιόν πιθανώς να ανακοινώσει τι μέτρα θα λάβει στις 21 τρέχοντος. Εν τω μεταξύ, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώνει τις δικές της οικονομικές εκτιμήσεις. Αναμένεται πως αυτές θα υποδεικνύουν μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική από την αύξηση του 1,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Ρώμη. Αρα θα προβλέπεται και υψηλότερο έλλειμμα και χρέος.

Η Κομισιόν μπορεί προληπτικά να ζητήσει μεταφορά 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά και να δώσει περιθώριο πιθανώς έως τον Φεβρουάριο για μέτρα μείωσης του χρέους από την Ιταλία. Εάν δεν συμμορφωθεί, η Επιτροπή μπορεί να της επιβάλει πρόστιμο έως και 0,2% του ΑΕΠ, να αναστείλει τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ και να εφαρμόσει αυστηρότατη εποπτεία.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ