Συνεχίζει να προσθέτει κέρδη στη Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο

Συνεχίζει να προσθέτει κέρδη στη Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 12 δισ. ευρώ προσέθεσε στη ρωσική οικονομία συνολικά από το 2013 έως και το 2018 το φετινό Μουντιάλ, σύμφωνα με έρευνα της ρωσικής οργανωτικής επιτροπής.

Το εντυπωσιακό αυτό μέγεθος στέφει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους Ρώσους απολύτως επιτυχημένη εκπλήσσοντας ακόμη και τους ίδιους τους διοργανωτές, ενώ το έμμεσο οικονομικό όφελος αναμένεται να συνεχιστεί για μια πενταετία τουλάχιστον.

«Ο αριθμός των 952 δισ. ρουβλίων (12,2 δισ. ευρώ) που εμφανίζει η έρευνα είναι αρκετά εκπληκτικός», παραδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ στη Ρωσία, Αλεξέι Σορόκιν, κατά τη διάρκεια πρόσφατου ποδοσφαιρικού συνεδρίου στο Κατάρ, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο σε τέσσερα χρόνια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,1% του ρωσικού ετήσιου ακαθάριστου προϊόντος, ενώ πέρυσι και φέτος εκτιμάται ότι το ρωσικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4%, κι αυτό ενώ το ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί σε πάνω από το 2,5% όλης της υφηλίου.

Το ποσό που η έρευνα υπολόγισε είναι κατά 38% υψηλότερο από τα 688 δισ. ρούβλια (περίπου 9,1 δισ. ευρώ) που δαπάνησε σε όλα τα επίπεδα η Ρωσία για τη φιλοξενία της διοργάνωσης, η οποία τελείωσε με θριαμβεύτρια τη Γαλλία.

Η έρευνα των διοργανωτών έδειξε ακόμη ότι το τουρνουά στις 11 πόλεις όπου το φιλοξένησαν δημιουργούσε έως και 315.000 θέσεις εργασίας και αύξησε τα φορολογικά έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού κατά 164 δισ. ρούβλια, ενώ οι ευεργετικές συνέπειες στην προβολή και στον τουρισμό της χώρας αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερα χρόνια.

Οπως εκτιμάται από τους διοργανωτές, τα έμμεσα κέρδη από τη διοργάνωση, που άρχισε στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου, θα συνεχιστούν για τα επόμενα πέντε έτη, ανερχόμενα μεταξύ 150 και 200 δισ. ρουβλιών (2 με 2,7 δισ. ευρώ) τον χρόνο, φέρνοντας το συνολικό όφελος της Ρωσίας κοντά στα 2 τρισ. ρούβλια μέσα σε μια δεκαετία.

Πέρα από τα οικονομικά στοιχεία η έρευνα κατέδειξε και την απήχηση του τουρνουά στο φίλαθλο και μη κοινό. Αφού κατέγραψε την παρουσία άνω του 1 εκατομμυρίου θεατών στους 64 αγώνες της διοργάνωσης –εκ των οποίων οι 600.000 θεατές ήταν Ρώσοι– η έκθεση των διοργανωτών υπολόγισε ότι 84% των αλλοδαπών φιλάθλων που συνέρρευσαν στη Ρωσία για το Μουντιάλ άλλαξαν προς το καλύτερο την άποψή τους για τη χώρα, ενώ 90% είπαν ότι θα συνιστούσαν μια επίσκεψη στη Ρωσία.

Η διοργάνωση, όμως, είχε ποιοτικά κέρδη και για τον εγχώριο πληθυσμό: Οπως έδειξε έρευνα των διοργανωτών, το ενδιαφέρον των Ρώσων πολιτών για το ποδόσφαιρο –στη χώρα όπου κυριαρχεί το χόκεϊ επί πάγου– αυξήθηκε από 48% το 2010 στο 71% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή