Ποτάμι: Κρίσιμο συνέδριο για την «επόμενη μέρα»

Ποτάμι: Κρίσιμο συνέδριο για την «επόμενη μέρα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο «στίγμα» του στο πολιτικό σκηνικό θα αναζητήσει το Ποτάμι, στο συνέδριο που ανοίγει τις πύλες του σήμερα στο Σινέ Κεραμεικός και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο «ξεκίνημα» μετά την αποτυχημένη «περιπέτεια» της συμμετοχής στο ΚΙΝΑΛ. Στόχος του επικεφαλής του κόμματος κ. Στ. Θεοδωράκη είναι να μη γίνει άλλο ένα «τυπικό» συνέδριο, αλλά μία «εναλλακτική» συνεδρίαση, όπου με το πέρας των 48 ωρών που θα διαρκέσει, θα αποκρυσταλλωθεί η νέα «ταυτότητα» του κόμματος. Ποια θα είναι αυτή;

Πηγές της Σεβαστουπόλεως σημειώνουν πως το Ποτάμι, αυτή τη στιγμή επιδιώκει να συσπειρώσει γύρω του όλες τις αμιγώς «φιλελεύθερες, οικολογικές και εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις της χώρας, πλαισιωμένες από ανένταχτους πολίτες και προσωπικότητες που δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πολιτικό φάσμα. Εξ ου και μία από τις βασικές «καινοτομίες» του συνεδρίου είναι πως το 20% των συνέδρων θα είναι απλοί πολίτες και όχι κομματικά στελέχη. Οσον αφορά το φιλελεύθερο πρόσημο, στο Ποτάμι θεωρούν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα με «καθαρόαιμα» φιλελεύθερα χαρακτηριστικά και αυτό τον ρόλο θα τον αναλάβουν οι ίδιοι. Από την άλλη, ο εκσυγχρονισμός «υπάρχει στο DNA του κόμματος από ιδρύσεως», όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη, κάτι που μεταφράζεται σε «τολμηρές προτάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας».

Τέλος, το συνέδριο χαρακτηρίζεται «πράσινο». Αυτό δεν παραπέμπει μόνο σε οικολογικές ευαισθησίες, αλλά έχει και πολιτικά μηνύματα, καθώς οι «Πράσινοι» αποτελούν μία διακριτή δύναμη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στη Σεβαστουπόλεως επιθυμούν τον δίαυλο επικοινωνίας με αυτές τις δυνάμεις. Διαφορετικές απόψεις, πάντως, για την επόμενη μέρα αναμένεται να υπάρξουν. Ηδη, ο Σπύρος Δανέλλης με δηλώσεις του προεξόφλησε πως «θα είναι αυτοκτονικό αν το συνέδριο αποφασίσει μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ.». Αντίθετα, προς συνεργασία με τη Ν.Δ. έχουν ήδη δείξει οι κ. Αμυράς και Ψαριανός. Η διάθεση πάντως ενός «κομματικού συνεδρίου, χωρίς μεγάλες δόσεις κόμματος» αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα του διημέρου. Εκεί δεσπόζει η ενότητα «φωνές που εμπνέουν», η οποία μάλιστα θα αναπτυχθεί σε τρία μέρη.

Ο λόγος θα δοθεί σε προσωπικότητες «χωρίς κομματική ταυτότητα, αλλά με επιτυχή πορεία ο καθένας στον τομέα του». Χαρακτηριστικά αναμένεται να μιλήσουν οι κ. Νίκος Αλιβιζάτος, Ελένη Αρβελέρ, Θάνος Βερέμης, Ματθαίος Γιωσαφάτ, Νίκος Δήμου, Αρίστος Δοξιάδης, Στέλιος Μάινας, Σώτη Τριανταφύλλου, Γιάννης Χαραλαμπίδης. Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται κατά την ομιλία του να αναφερθεί σε πέντε σημεία, που θα απαντούν στο καίριο ερώτημα υπό ποίους όρους θα συνεργαστεί και με ποιο κόμμα. Ψηλά θα βρίσκεται, όπως προαναφέρθηκε, η «πράσινη πολιτική», ενώ στην ίδια «ενότητα» των προϋποθέσεων εντάσσονται τα ατομικά δικαιώματα, αλλά και η «αποκομματικοποίηση» του κράτους, την οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ως «σημαία» από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην πολιτική. Τέλος, το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει και αντιπρόεδρο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή