ΚΟΣΜΟΣ

Με βαριές ποινές κάθειρξης απειλούνται οι Καταλανοί ηγέτες

REUTERS

Αποψη του κτιρίου που στεγάζει το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, στη Μαδρίτη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Βαριές ποινές κάθειρξης, από 11 μέχρι 25 χρόνια, ζήτησε για τους φυλακισμένους Καταλανούς ηγέτες η πολιτική αγωγή στη δίκη τους, η οποία προβλέπεται να αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τη βαρύτερη ποινή των 25 χρόνων αντιμετωπίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας και ηγέτης του αριστερού αποσχιστικού κόμματος, Ορέλ Τζουνκέρας. Οκτώ εκ των φυλακισμένων πολιτικών αντιμετωπίζουν κάθειρξη οκτώ χρόνων, ενώ για άλλους τέσσερις προτάθηκε τετραετής φυλάκιση.

Οι ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος βαρύνονται με κατηγορίες για εξέγερση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος, με αφορμή το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου του 2017 και τη συνακόλουθη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από την τοπική κυβέρνηση του πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο οποίος βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες. Η κεντρική κυβέρνηση του συντηρητικού Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέστειλε την αυτονομία της Καταλωνίας και κίνησε τη δικαστική διαδικασία εναντίον των ηγετών της. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι, ο σοσιαλιστής διάδοχός του Πέδρο Σάντσεθ επιδίωξε συμφιλίωση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, αν και απέρριψε σταθερά κάθε σκέψη για ανεξαρτησία.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε ελαφρότερες ποινές για τους κατηγορουμένους, οι οποίες στη χειρότερη περίπτωση φτάνουν τα 12 χρόνια. Την άρση των δικαστικών διώξεων και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων ζήτησε ο κυβερνήτης της Καταλωνίας, Κιμ Τόρα. «Σήμερα, η κυβέρνηση έχασε μια χρυσή ευκαιρία να βγάλει αυτή τη σύγκρουση από το δικαστικό πεδίο και να την αντιμετωπίσει ως πολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο Τόρα. Η υπουργός Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγάδο αρκέστηκε να τονίσει ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με δικαστικά κριτήρια.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ