«Σφαγή» στελεχών στην ΕΛ.ΑΣ.

«Σφαγή» στελεχών στην ΕΛ.ΑΣ.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αναταράξεις την Αστυνομία προκαλούν οι καρατομήσεις ικανών αξιωματικών με τη διαδικασία των έκτακτων κρίσεων.

Η απόφαση της ηγεσίας να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις δύο μήνες πριν από τις τακτικές αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τους ίδιους τους αξιωματικούς αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Χθες, ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θεσμικό πραξικόπημα».

Οι επιλογές της ηγεσίας για την αποστρατεία συγκεκριμένων αξιωματικών και την υποβάθμιση άλλων με μεγάλη προσφορά στο Σώμα επιδείνωσαν το ήδη βαρύ κλίμα. Ενώ η κορυφή της ιεραρχίας παρέμεινε αμετάβλητη, οι αξιωματικοί που κατείχαν επιτελικές θέσεις στη ΓΑΔΑ, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών σχεδόν στο σύνολό τους «ξηλώθηκαν». Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της ΓΑΔΑ και πρώην διοικητής της Ασφάλειας, Χρήστος Παπαζαφείρης, ετέθη εκτός ΕΛ.ΑΣ., επιβεβαιώνοντας ότι η σχέση του με τον νυν αρχηγό Αριστείδη Ανδρικόπουλο δεν ήταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Ο κ. Παπαζαφείρης υπηρέτησε για πάνω από 30 χρόνια σε «μάχιμες» υπηρεσίες της Ασφάλειας, όπως το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ενώ διετέλεσε και διοικητής Ασφάλειας, συνδέοντας το όνομά του με εξιχνιάσεις σοβαρών εγκλημάτων.

Ο μέχρι πρότινος διοικητής της Ασφάλειας Γιώργος Ψωμάς παρέμεινε μεν στο Σώμα, ωστόσο, υποβαθμίστηκε στη θέση του βοηθού ΓΑΔΑ που κατείχε και στο παρελθόν. Εξίσου μεγάλη εντύπωση προκαλεί η μετακίνηση του Θανάση Κοκκαλάκη από το πόστο του υποδιοικητή Ασφάλειας, στη θέση του διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών. Μολονότι πολλοί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. τον θεωρούσαν φυσικό διάδοχο του διοικητή Ασφάλειας όταν και όποτε αυτός μετακινείτο, τοποθετήθηκε σε υπηρεσία ένστολης αστυνόμευσης. Ηχηρές θεωρούνται οι αποστρατείες των Γιώργου Παπασηφάκη και Θανάση Πράπα που υπηρετούσαν στη Δυτική Αττική και στην Κρατική Ασφάλεια αντιστοίχως. Τύγχαναν μεγάλης αποδοχής στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και στη διάρκεια της θητείας τους είχαν χειριστεί εκατοντάδες σοβαρές υποθέσεις. Πάντως, στη θέση του ΓΑΔΑρχη προήχθη ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής Ανδρέας Βασιλόπουλος και στην καρέκλα του διοικητή Ασφάλειας θα καθήσει ο Γιώργος Κανέλλος, που υπηρετούσε στην Κρατική Ασφάλεια του Αρχηγείου. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Αξιωματικών, που χαρακτηρίζει τη διαδικασία «πογκρόμ».

«Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, ότι μόνο έκτακτες δεν θα ήταν και ότι απώτερος σκοπός της ηγεσίας ήταν η καρατόμηση μη αρεστών αξιωματικών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κρίσεων, το οποίο αδυνατώντας στην ουσία να “κρίνει” αξιωματικούς που κατείχαν τις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας, αποκεφάλισε άξιους αξιωματικούς στον βαθμό του ταξιάρχου και του αστυνομικού διευθυντή, με κριτήρια που δεν έχουν καμία σχέση με την αξιοκρατία και τον σεβασμό της προσωπικότητας των αποστρατευθέντων». Επανέλαβαν, μάλιστα, την απόφασή τους να προσβάλουν τη διαδικασία των έκτακτων κρίσεων, προσφεύγοντας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή