Ανάχωμα για την προστασία από τη διάβρωση

Ανάχωμα για την προστασία από τη διάβρωση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, καθώς και ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Πατραϊκού Κόλπου, ιδιαίτερα από το ύψος της περιοχής Ροΐτικα του Δήμου Πατρέων έως και την περιοχή του Καλαμακίου στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει εκπονηθεί μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με σκοπό τον σχεδιασμό των αναγκαίων έργων προστασίας στις περιοχές Μονοδένδρι, Βραχναίικα και Τσουκαλαίικα του Δήμου Πατρέων και στις περιοχές Αλισσός, Νιφοραίικα και Καλαμάκι του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων που προτείνονται ξεπερνάει τα 20.000.000 ευρώ. Οι λύσεις που προτείνει η μελέτη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις τόσο μέσα στη θάλασσα, όπως η τοποθέτηση έξαλλων αποσπασμένων κυματοθραυστών σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, καθώς και εγκάρσιων προβόλων, δηλαδή μικρών μόλων, όσο και θωράκιση των ακτών, με φυσικούς ογκόλιθους.

Ειδικότερα, στις παραλιακές περιοχές Ροΐτικα, Μονοδένδρι, Βραχναίικα, Τσουκαλαίικα, Αλισσός, Νιφοραίικα και Καλαμάκι, προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 40 έξαλλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες. Πρόκειται για ογκώδεις κατασκευές, η κορυφή των οποίων ξεπερνά την επιφάνεια της θάλασσας, και μπορούν να αντέξουν ακραίους κυματισμούς και να καταστρέψουν σε μεγάλο βαθμό την κυματική ενέργεια στην υπήνεμη πλευρά τους. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή, η επέκταση και η ανακατασκευή οκτώ εγκάρσιων προβόλων. Οσον αφορά την προστασία της ακτογραμμής στις προαναφερόμενες περιοχές, η μελέτη προβλέπει τη θωράκισή της κυρίως με φυσικούς ογκόλιθους.

Εκτός όμως από την προστασία της ακτογραμμής, προβλέπεται και η κατασκευή αρχιτεκτονικού έργου. Το έργο αυτό αφορά τη δημιουργία πεζόδρομου πάνω από τους ογκόλιθους, με τη λήψη, βεβαίως, όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για τους πολίτες.

Στις προαναφερόμενες περιοχές που έχουν πληγεί από τη διάβρωση των ακτών υπάρχουν αρκετές μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, όπως επίσης τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο. Παράλληλα, οι παραλιακές περιοχές συγκεντρώνουν κάθε καλοκαίρι σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Triton» για τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών, η Περιφέρεια θα προμηθευθεί και θα εγκαταστήσει στην Αχαΐα δύο μετεωρολογικούς σταθμούς, δύο παλιρροιογραφικούς σταθμούς και έναν κυματογράφο, για τη μελέτη του φαινομένου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποτελεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ Απουλίας της Ιταλίας και Δυτικής Ελλάδας, για την προστασία των παράκτιων περιοχών, με κύριο στόχο τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών. Επίσης, ανάμεσα στους κύριους σκοπούς αυτού του προγράμματος είναι η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης λόγω διάβρωσης, καθώς και η υποστήριξη των παράκτιων δήμων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο, αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη του υπουργείου Υποδομών για τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου, από το ύψος της Ροδινής στην Αιγιάλεια μέχρι και το Λουτράκι. Μάλιστα, με αφορμή τη συγκεκριμένη μελέτη, ο αντιπεριφερειάρχης θέτει ζήτημα μη ύπαρξης μελέτης για ένα σημαντικό τμήμα της παραλιακής ζώνης της Αχαΐας, από την περιοχή Τερψιθέα της Πάτρας μέχρι και τον Ψαθόπυργο, όπου έχουν καταγραφεί έντονα διαβρωτικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα στην περιοχή του Ρίου.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Μπαλαμπάνη, «έχουμε ανάδοχο εταιρεία που εκπονεί τον περιφερειακό σχεδιασμό για την προσαρμογή, και μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με θεσμικούς φορείς και με δήμους ώστε να εντάξουμε στη μελέτη όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή