Υπ. Παιδείας: Τα ζώα συντροφιάς θέλουν τον δικό τους κτηνίατρο

Υπ. Παιδείας: Τα ζώα συντροφιάς θέλουν τον δικό τους κτηνίατρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποκτήσει τμήμα Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς; Θα πρόκειται για μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος μιλά για σκοπιμότητες και βάλλει εναντίον του υπουργείου Παιδείας, η ηγεσία του οποίου έχει κάνει την πρόταση. Από την πλευρά του, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου προτείνεται να ιδρυθεί το τμήμα, αντιπροτείνει την ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο εξετάζεται η ίδρυση τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Σε ολόκληρο τον κόσμο η κτηνιατρική είναι ξεχωριστή επιστήμη υγείας, όπου διδάσκονται ενιαία τα αλληλένδετα γνωστικά αντικείμενα (η ζωική παραγωγή, η υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης και τα ζώα συντροφιάς), με στόχο τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, αλλά και της δημόσιας υγείας σε πανεπιστημιακές κτηνιατρικές σχολές. Στη χώρα μας υπάρχουν δύο κτηνιατρικές σχολές, σε Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) και Καρδίτσα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), με προγράμματα σπουδών και αποφοίτους που χαίρουν της εκτίμησης σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρ’ όλη την οικονομική αποστράγγιση των πόρων τους», λέει ο σύλλογος.

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Αθηνά Τραχήλη, μιλώντας χθες στην «Κ» για το θέμα, ανέφερε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι ο σκύλος, το κουνέλι, η γάτα και το άλογο, και δεν νοείται ξεχωριστό αντικείμενο τμήματος ΑΕΙ γι’ αυτά. Εκτός κι αν, όπως εύλογα διερωτήθηκε, το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να εκπαιδεύσουν ένα είδος βοηθών κτηνιάτρων νοσοκόμων για τα ζώα συντροφιάς!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα περί τμήματος Επιστήμης Ζώων Συντροφιάς είναι μία άτυπη πρόταση του υπουργού Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ενώ, όπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Κίντζιος, το ίδρυμα διεκδικεί την ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής.

Ωστόσο, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος παρουσιάζεται αρνητικός και σε αυτή την πρόταση, καθώς ήδη η ανεργία στους κτηνιάτρους είναι υψηλή και πολλοί αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, στην ανακοίνωσή του λέει ότι «χρέος της πολιτείας είναι η στήριξη αυτών των κτηνιατρικών σχολών που υπάρχουν τώρα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, για τη δημιουργία ολοκληρωμένων επιστημόνων με δεξιότητες ικανές να προασπίσουν την κοινωνική αποστολή του κτηνιάτρου. Χρέος της πολιτείας είναι, επίσης, η θεσμική εργασιακή υποστήριξη των αποφοίτων αυτών των σχολών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ανεργία μαστίζει τους νέους, οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι μηδαμινές, ενώ παρατηρείται έντονη κρίση και στον ιδιωτικό τομέα είτε αυτός αφορά τους μισθωτούς είτε τους ελεύθερους επαγγελματίες». Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η άτυπη πρόταση του υπουργού Παιδείας ήρθε να φορτίσει περαιτέρω το κλίμα και να πυροδοτήσει νέα διαμάχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή