ΗΠΑ: Οι εκλογές ανησυχούν τον Τραμπ

ΗΠΑ: Οι εκλογές ανησυχούν τον Τραμπ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχιστεί η δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής ή αν θα επιτρέψουν στους ηγέτες των Δημοκρατικών «να τα σαρώσουν όλα». Αυτό ήταν το δίλημμα που έθεσε στους ψηφοφόρους ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στην Κολούμπια της πολιτείας Μιζούρι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της ερχόμενης Τρίτης για το Κογκρέσο.

Η στροφή του Αμερικανού προέδρου στην οικονομία συνάδει με τους προβληματισμούς πολλών στελεχών των Ρεπουμπλικανών, που δυσφορούν με την εμμονική εστίασή του στο μεταναστευτικό. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico, σύμφωνα με το οποίο ισχυροί παράγοντες του κόμματος του συνέστησαν να εστιάσει περισσότερο στην καλή πορεία της οικονομίας, στοχεύοντας σε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους, αντί να αναλώνεται στο μεταναστευτικό, με κίνδυνο να αποξενώσει μετριοπαθείς πολίτες και να κινητοποιήσει εναντίον των Ρεπουμπλικανών τους ισπανόφωνους.

Στην ίδια ομιλία, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση της αναμέτρησης, αναγνώρισε όμως ότι η δυναμική των Ρεπουμπλικανών «έχει επιβραδυνθεί» ώς ένα βαθμό, γεγονός που απέδωσε στις επιθέσεις «δύο μανιακών» τις τελευταίες ημέρες. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην αποστολή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον προσωπικοτήτων των Δημοκρατικών από οπαδό του και στο μακελειό που προκάλεσε ο αντισημίτης Ρόμπερτ Μπάουερς στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ.

«Δικαιολογίες»

«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται ωσάν να αναζητεί δικαιολογίες ενόψει πιθανού αρνητικού αποτελέσματος στις εκλογές», σχολίαζαν στο σχετικό ρεπορτάζ οι New York Times. Προ ημερών, εξαπέλυσε επίθεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, τονίζοντας ότι, αντί να του ασκεί κριτική, καλό θα ήταν να αγωνίζεται για τη νίκη του κόμματος στις εκλογές.

Πάντως, η ανάδειξη των θετικών στοιχείων στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας καθόλου δεν εμπόδισε τον Τραμπ να διατηρήσει το μεταναστευτικό στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του. Σε μια νέα προσπάθεια να αποθαρρύνει το καραβάνι των μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, δήλωσε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνησή του θα απαγορεύει τη χορήγηση ασύλου σε άτομα που εισέρχονται παράτυπα στις ΗΠΑ. «Οι μετανάστες που επιδιώκουν να τους χορηγηθεί άσυλο θα πρέπει να παρουσιαστούν νομίμως σε μια πύλη εισόδου. Εκείνοι που επιλέγουν να παραβιάσουν τους νόμους μας και να εισέλθουν παράνομα, δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν ευτελή προσχήματα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε άλλη ομιλία του έφτασε στο σημείο να καλέσει τους συνοριοφύλακες να αντιμετωπίζουν όσους μετανάστες πετούν πέτρες ωσάν να πυροβολούσαν με κανονικά όπλα. «Οποιος πετάει πέτρες ή κομμάτια βράχων, θα θεωρείται ότι κάνει χρήση πυρομαχικών, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά εάν χτυπηθείς στο πρόσωπο από μία πέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο διάσημος τραγουδιστής Φάρελ Γουίλιαμς ζήτησε, μέσω δικηγόρου του, από τον Τραμπ να μη χρησιμοποιεί τραγούδια του στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι το τραγούδι του «Happy» («Ευτυχής») ακούστηκε σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικανών με ομιλητή των Τραμπ, λίγες μόνο ώρες μετά το φονικό στο Πίτσμπουργκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή