Θετική εισήγηση της Επ. Ανταγωνισμού για ΕΠΑ Αττικής – ΔΕΠΑ

Θετική εισήγηση της Επ. Ανταγωνισμού για ΕΠΑ Αττικής – ΔΕΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν δρόμο για τη μεταβίβαση του αποκλειστικού ελέγχου της ΕΠΑ Αττικής στη ΔΕΠΑ ανοίγει η θετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την ολομέλεια της Επιτροπής για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς του 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ που θα συνεδριάσει στις 16 Νοεμβρίου. Με χθεσινή εισήγησή της, η Γενική Διεύθυνση προτείνει στην ολομέλεια την έγκριση της συγκέντρωσης στις αγορές που αφορά, καθώς κρίνεται ότι «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά». Επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπόμνημα αντιρρήσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε καταθέσει η Motor Oil με το επιχείρημα της δημιουργίας συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΠΑ και ως προμηθευτή αλλά και στη διανομή.

Η χθεσινή θετική εισήγηση της Επιτροπής δρομολογεί, πάντως, την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΔΕΠΑ – Shell και επιταχύνει τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει την προηγούμενη διχοτίμηση της ΔΕΠΑ σε Εμπορία και Υποδομές, και η ΕΠΑ Αττικής θα ενσωματωθεί στη ΔΕΠΑ – Εμπορία, της οποίας ποσοστό 50,1% θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που η εταιρεία θα σπάσει στα δύο, εάν δηλαδή θα αποσχισθεί ο κλάδος της Εμπορίας ή ο κλάδος των Υποδομών.

Και στα δύο σενάρια, όπως έχει γράψει η «Κ», δημιουργούνται υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις για τη ΔΕΠΑ που φτάνουν μέχρι και τα 200 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει την απαλλαγή της ΔΕΠΑ από κάθε φορολογική υποχρέωση που θα προκύψει από τη διχοτόμησή της, μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Εξελίξεις στο θέμα αναμένονται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα καθώς πιέζουν ασφυκτικά τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Βάσει της συμφωνίας με τους πιστωτές, μέσα στον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί και εγκριθεί από τη Βουλή το νέο εταιρικό σχήμα της ΔΕΠΑ, ενώ μέσα στον Νοέμβριο το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εκκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του 50,1% της Εμπορίας σε στρατηγικό επενδυτή. Η διάθεση ποσοστού 14% του τομέα των Υποδομών θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη δραστηριότητα της Εμπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή