Ν.Δ.: Προ ημερησίας για το προσφυγικό

Ν.Δ.: Προ ημερησίας για το προσφυγικό

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης η Πειραιώς, «δείχνοντας» σε υποθέσεις με οσμή κυβερνητικών σκανδάλων με αιχμή το προσφυγικό, για το οποίο ο Κυριάκος Mητσοτάκης ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με επιστολή του στον Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αναφέρεται μόνο στις εικόνες από τη Μόρια που «προσβάλλουν» τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττουν την εικόνα της χώρας, αλλά και στον τρόπο απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, με σαφή αιχμή για την έρευνα κακοδιαχείρισης που διεξάγει η OLAF.

Το μήνυμα είναι σαφές και συνίσταται στο ότι η Ν.Δ. θα επιμείνει στο «σφυροκόπημα» για τη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό και την υποκρισία της κυβέρνησης, που κατά τα λοιπά «κόπτεται» για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, λένε στην Πειραιώς. Ο κ. Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή και αφού η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να απαντήσει σε όλα τα σχετικά ερωτήματα τις τελευταίες εβδομάδες – αξιώνει απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αφού η συζήτηση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού από την πλευρά της κυβέρνησης προσβάλλει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όσων αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, απειλεί την κοινωνική συνοχή και περιοχών που δέχονται μεγάλο βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως του Ανατ. Αιγαίου και πλήττει σοβαρά τη διεθνή εικόνα της χώρας», αναφέρει στην αρχή της επιστολής του ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ σημειώνει ότι το «κολαστήριο» της Μόριας «είναι το απόλυτο ξεγύμνωμα της κάλπικης ευαισθησίας της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

«Αναντίστοιχος»

Αιχμές αφήνει και για τα κονδύλια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος διαβίωσης στους καταυλισμούς είναι «αναντίστοιχος» με την «τεράστια ανθρωπιστική βοήθεια» που έχει διατεθεί από την Ε.Ε., ενώ υπενθυμίζει ότι στελέχη που επελέγησαν από την κυβέρνηση να χειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα αποχώρησαν προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες. «Η δε κυβέρνηση, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο, υποβάλλοντας μηνύσεις στους δημοσιογράφους που τις ερευνούν» καταλήγει, ζητώντας η συζήτηση να έχει θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού και των κονδυλίων.

Εξάλλου, τυχαία δεν ήταν ούτε η επισήμανση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. ότι τα «πολιτικά καύσιμα» της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί, τόσο επειδή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται «σαν να είναι σε προεκλογική περίοδο και δεν θυμάται ότι πρέπει να διατηρήσει σταθερά το τιμόνι», όσο και επειδή βυθίζεται «μέσα σε σκάνδαλα, βαριά και υπαρκτά». Η Μαρία Σπυράκη, μάλιστα, έκανε εκτεταμένη αναφορά (Alpha) όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά επίσης στην υπόθεση με τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ, καθώς και στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, αλλά και στην παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», επισημαίνοντας ότι «αν δεν σηκώνονταν και οι πέτρες στις Βρυξέλλες και αν δεν έστελνε η Κομισιόν ραπόρτο που να έλεγε μαζευτείτε, θα πήγαιναν να το πουλήσουν νύχτα έναντι πινακίου φακής».

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης μπαίνει στο κλίμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών της Ν.Δ., καθώς υποδέχεται στην Αθήνα τόσο τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ και τον αντιπρόεδρό του και επικεφαλής της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές Ντάρα Μέρφι, όσο και τους δύο διεκδικητές για το χρίσμα του Spitzenkandidat (ο Μάνφρεντ Βέμπερ αφίχθη χθες, ενώ ο Αλεξάντερ Στουμπ αναμένεται σήμερα). Σημαντικό και το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ (YEPP) που εξασφάλισε η ΟΝΝΕΔ και το οποίο θεωρείται κρίσιμο, όχι μόνο επειδή η YEPP ψηφίζει στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ελσίνκι που θα καταλήξει στις 8 Νοεμβρίου στον Spietzenkandindat του ΕΛΚ, αλλά και επειδή οι σημερινές ομιλίες των δύο υποψηφίων αποτελούν το τελευταίο crash test ενόψει της ψηφοφορίας στο Ελσίνκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή