«Καμπανάκι» για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς από Société

«Καμπανάκι» για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς από Société

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή «βουτιά» που έχουν σημειώσει οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από τον Μάιο και ειδικά από τα τέλη του Αυγούστου, και η οποία έχει οδηγήσει σε πτώση έως και 50% της χρηματιστηριακής αξίας τους, κινδυνεύει να τις θέσει εκτός διεθνώς δεικτών, άρα και εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων.

Σύμφωνα με έκθεση της Société Générale, οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα αναμένεται να βρεθούν εκτός του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, κατά την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία για τους δείκτες της στις 13 Νοεμβρίου και η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του μήνα. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, θα οδηγήσει σε ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τρεις μετοχές, οι οποίες θα φτάσουν συνολικά τα 110,19 εκατ. δολάρια.

Η πρόβλεψη αυτή της γαλλικής τράπεζας άλλαξε εντελώς το κλίμα στο ελληνικό Χρηματιστήριο στη χθεσινή συνεδρίαση, που αν και είχε ξεκινήσει στα θετικά, πολύ γρήγορα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, με ένα νέο κύμα πωλήσεων να «χτυπάει» τις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε έως και στο -5,79%, η μετοχή της Eurobank σημείωσε απώλειες -8,91%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας -7,10%, η Πειραιώς -7,27% και η Alpha Bank που εκτιμάται ότι θα είναι η μόνη που θα «διασωθεί» είχε κέρδη 1,21%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, η έξοδος των τριών τραπεζικών μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα ρευστοποιήσεις οι οποίες στη Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 52,73 εκατ. δολάρια ή τα 79,01 εκατομμύρια μετοχές, στην Πειραιώς τα 17,59 εκατ. δολάρια ή τα 12,07 εκατ. μετοχές και στην Εθνική Τράπεζα τα 39,87 εκατ. δολάρια ή τα 23,34 εκατ. μετοχές.

Η γαλλική τράπεζα επισημαίνει πως ο λόγος που η Eurobank θα βρεθεί εκτός δείκτη έχει να κάνει με τη μείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη, ενώ για την Πειραιώς και την Εθνική ο λόγος είναι το ύψος της κεφαλαιοποίησής τους.

Εκτός από τη Société Générale και η UBS εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα αφαιρεθεί από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, με τις εκροές να διαμορφώνονται στα 27,32 εκατ. δολ. ή τα 13,11 εκατ. μετοχές, ωστόσο η ελβετική τράπεζα –αντίθετα– δεν βλέπει έξοδο για καμία άλλη ελληνική τράπεζα. Οι εκροές που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη επιβεβαίωση της έκθεσης θα πιέσουν βραχυπρόθεσμα τις τιμές των τραπεζικών τίτλων, δεδομένης και της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς, σημειώνει στην «Κ» ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Financial Services. Ρηχή αγορά σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στη Eurobank, αν επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες εκροές, θα πρέπει να πωληθούν μέσα σε 15 ημέρες περίπου 79 εκατ. μετοχές, όταν το τελευταίο διάστημα η Eurobank πραγματοποιεί κατά το ίδιο διάστημα πωλήσεις 6 εκατ. μετοχών κατά μέσον όρο.

Ταυτόχρονα μένει να διευκρινιστεί αν οι μετοχές αυτές προστεθούν σε άλλο μικρότερης κεφαλαιοποίησης δείκτη, όπου θα έχουν και διαφορετική βαρύτητα, οπότε εκεί θα πρέπει να υπολογιστεί το καθαρό αποτέλεσμα (εκροές ή εισροές). Θα βοηθούσε οι συναλλαγές αυτές, αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της Société, να πραγματοποιηθούν με εξωχρηματιστηριακά πακέτα ώστε να μην επηρεάσουν τις τιμές σημαντικά. Ολες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα. Για τις ελληνικές τράπεζες το ζητούμενο παραμένει η επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή