Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/11/18)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωσε» τον Σεπτέμβριο η αποπληρωμή χρεών

Με ρυθμούς χελώνας πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο τις οφειλές του. Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου (Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου) το Δημόσιο αποπλήρωσε χρέη ύψους μόλις 48 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, από 1,961 δισ. ευρώ που χρωστούσε στους προμηθευτές τον Αύγουστο χρωστάει πλέον 1,913 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, καλύτερα πηγαίνουν οι επιστροφές φόρου. Στα τέλη Αυγούστου χρωστούσε 1,062 δισ. ευρώ και πλέον το ποσό αυτό έχει πέσει στα 699 εκατ. ευρώ. Αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου, το ποσό που οφείλεται είναι ακόμα υψηλό και σχεδόν αδύνατο να μηδενισθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Πακέτο 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των startups

Πρόγραμμα ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, κατά τη συζήτηση που διοργανώθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Γιαννακίδη και εκπροσώπων startups. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε η έναρξη χαρτογράφησης των startups, ενώ το σημαντικότερο ήταν πως δόθηκε η υπόσχεση ότι αρκετές από τις ιδέες των επιχειρήσεων θα εφαρμοσθούν πιλοτικά σε τομείς της δημόσιας διοίκησης. Ιδωμεν…

Από το κόσκινο της ευρωπαϊκής οικονομικής αστυνομίας

Τη χώρα μας αλωνίζει η FATF, η ευρωπαϊκή οικονομική αστυνομία. Δεν ψάχνει κάποια υπόθεση, αλλά περνάει από την ετήσια αξιολόγηση όλες τις διωκτικές αρχές κατά του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, αρχής γενομένης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Από το κόσκινο θα περάσουν και άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΑΑΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. κ.ο.κ. Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, τόσο λόγω της υπόθεσης Folli Folie όσο και λόγω της υπόθεσης «χρυσής βίζας» σε Κινέζους πολίτες.

Ενδεχόμενο «ναυαγίου» για τις λιγνιτικές μονάδες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης, αλλά και να ακολουθήσουν άλλα διαρθρωτικά μέτρα, άφησε για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, είπε ο κ. Σταθάκης και σε ερώτηση για το ποια θα είναι η εξέλιξη εάν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, απάντησε: «Είναι κομβικό σημείο. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι στην καταδίκη της χώρας. Αν ο διαγωνισμός γίνει άγονος, θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Στην Ευρωβουλή η κόντρα για τη διασύνδεση

Στην Ευρωβουλή μεταφέρεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις καθυστερήσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης. Μετά την ερώτηση της ευρωβουλευτού και εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, η οποία έκανε μεταξύ άλλων λόγο για καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς στη σύσταση της τεχνικής επιτροπής που θα καθορίσει τις προδιαγραφές του έργου κοινού ενδιαφέροντος «Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», με νέα ερώτηση επανήλθε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Στην ερώτησή του ο κ. Κούλογλου αφήνει σαφείς αιχμές για στελέχη της Ε.Ε. σε σχέση με τη στάση που κρατούν στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης και σημειώνει ότι «βλάπτεται σοβαρά η εικόνα της Ε.Ε. που εμφανίζεται να συμμαχεί χωρίς αρχές με μια εταιρεία, παρά τη βεβαιωμένη καθυστέρηση του έργου με ευθύνη της και την πλήρη αδυναμία της να εξεύρει έστω και μέρος των απαραίτητων κεφαλαίων». Ο αρμόδιος επίτροπος καλείται να απαντήσει «γιατί κύκλοι της Κομισιόν στηρίζουν τόσο ένθερμα την Euroasia», καθώς και εάν η Κομισιόν έχει διερευνήσει την οικονομική κατάσταση, το μετοχικό κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχείς της Euroasia Interconnector.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή