Το Κονκλάβιο (04/11/18)

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέβη τον Ρουβίκωνα

Οτι η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί επίσημο «πειραματόζωο» της Ευρωζώνης, καθώς αποδεικνύεται εξίσου ανθεκτική με τις κατσαρίδες στα «πυρηνικά», είναι νομίζω αδιαμφισβήτητο γεγονός. Αυτή τη φορά το πείραμα εκτυλίχθηκε επί αθηναϊκού εδάφους. Αφορούσε την «πορεία προς τον λαό» που επιχειρούν στην Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου για να πείσουν τους λαούς της Ευρώπης –με στόχευση στα νεανικά κοινά– ότι η Ε.Ε. πράγματι τους αφορά. Και όταν λέω πείραμα, το εννοώ, καθώς επιδιώκεται οι αξιωματούχοι της Κομισιόν να «τσαλακωθούν». Κάπως έτσι, η Κομισιόν διέβη τον Ρουβίκωνα, καθώς πληροφορούμαι ότι το βράδυ της Τετάρτης η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα επιστράτευσε τον γνωστό και ως «μπαχαλάκια» του Youtube, Αλέξανδρο Κοντοπίδη, να ανακρίνει τον Μαργαρίτη Σχοινά σε κλειστή εκδήλωση με τη συμμετοχή φοιτητών που έγινε σε πολυχώρο στου Ψυρρή.

Μήνυμα προς τα κάτω

Σημειώνω ότι ο Κοντοπίδης δεν είναι η χαρά του πολιτικού, λόγω του ιδιαίτερου χιούμορ του και της δυσκολίας να ενταχθεί σε συγκεκριμένο καλούπι. Εχει, όμως, πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους που τον ακολουθούν στο κανάλι του και στα social media, άρα είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να περάσει το μήνυμα προς τα κάτω. Δεν μου κάνει εντύπωση που έκανε στον Σχοινά ερωτήσεις του τύπου «στις 26 Μαΐου, την ημέρα των ευρωεκλογών, έχω προγραμματίσει να πάω για μπάνιο – γιατί να ψηφίσω;», ή «πες μου τι πιστεύει ο Γιούνκερ για μένα;».

«Μας δουλεύεις;»

Η ερώτηση, βέβαια, του ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν η εξής: «Σε βλέπουμε και νομίζουμε ότι μας δουλεύεις. Μας δουλεύεις; Πες αλήθεια». Περιττό να προσθέσω ότι αυτή είναι μια ερώτηση που για ευνόητους λόγους δεν υποβάλεις ποτέ σε εκπρόσωπο Τύπου… Ωστόσο, ο Σχοινάς απάντησε. Κάτι του τύπου «δεν σε δουλεύω, τουλάχιστον, όχι πολύ…». Μάλιστα, τόσο πολύ το διασκέδασε το όλο εγχείρημα, ώστε μαθαίνω ότι σκοπεύει να το προτείνει και στους επιτρόπους.

Ερχεται ο Ολάντ

Η αλήθεια είναι ότι όσοι Ευρωπαίοι συνέδραμαν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το «ηρωικό» καλοκαίρι του 2015, φρόντισαν να το υπενθυμίσουν με ειδικές επισκέψεις στην Αθήνα (όπως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και όχι μόνο). Ε, λοιπόν, ήρθε και η ώρα του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ακούω έρχεται στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου. Ιδιωτική επίσκεψη, υποτίθεται, αλλά κατόπιν πρόσκλησης του Προκόπη Παυλόπουλου, μαθαίνω. Δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι διοργανώνεται «πριβέ» δείπνο στο Προεδρικό. Φαντάζομαι ότι θα θυμηθούν τις μεγάλες στιγμές που την επαύριον του δημοψηφίσματος αντήλλασσαν απελπισμένα τηλεφωνήματα. Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι.

Μεγάλο «έργο»…

Ως «έργο που θα έχει συνέχεια» περιγράφει πηγή μου την είδηση ότι ο διορισθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, θα κληθεί να απολογηθεί για κακούργημα για τη μη είσπραξη οφειλών 115 εκατ. από εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία. Σημειώνω ότι η δίωξη ασκήθηκε έπειτα από αυτεπάγγελτη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Θυμίζω ότι ο Θεόδωρος Κιτσάκος, μέλος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε διοριστεί στη ΔΕΠΑ επί Πάνου Σκουρλέτη, αλλά παρέμεινε στη θέση του και επί Γιώργου Σταθάκη. Μέχρι που, επιμένει η ίδια πηγή, η οικονομική αστυνομία ανακάλυψε το υπέρογκο χρέος από τις οφειλές και η τρόικα ζήτησε το κεφάλι του…

Μάθε μπαλίτσα…

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Δεν ξέρω αν στόχος του Μπόικο Μπορίσοφ με την πρόταση –πατρότητας του Σέρβου ομολόγου του– Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία να διεκδικήσουν από κοινού το Μουντιάλ 2030, ήταν τα Βαλκάνια να δώσουν επιτέλους τα φώτα τους στην ανθρωπότητα μέσω μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης. Αλλά πηγή μου από τη Βάρνα, όπου την Παρασκευή έλαβε χώρα η τετραμερής με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, θεωρεί ότι καλύτερη ιδέα για την ελληνική πλευρά είναι το Euro που είναι και πιο φτηνή διοργάνωση. Δε λέω, είναι καλό να έχεις μεγάλους στόχους και όνειρα. Απλώς πιστεύω ότι μόνο ένας Νίκος Αλέφαντος θα είχε τη σωστή απάντηση. Κάτι ανάμεσα στο «μάθε μπαλίτσα» και στο «γελάει ο κόσμος»…

Δύο σε ένα

Μεγάλη κινητοποίηση γίνεται στο επιτελείο του Κώστα Μπακογιάννη για την αυριανή επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για τον Δήμο της Αθήνας σε πολυχώρο της Πειραιώς… Πληροφορούμαι δε, ότι η ομιλία του θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο θα είναι αρκετά προσωπικό, καθώς θα μιλήσει για την απόφασή του να αφήσει την Περιφέρεια και να διεκδικήσει τον δήμο. Στο δεύτερο θα κάνει εκτεταμένες αναφορές στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας στην Αθήνα. Υποψιάζομαι για να απευθύνει το μήνυμα ότι ένας δήμαρχος δεν κρίνεται μόνο από την υψηλή πολιτική, αλλά και από το αν η πόλη είναι βρώμικη και σκοτεινή. Αυτά για ένα βράδυ. Από την Τρίτη, πόρτα-πόρτα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή