Σε δικαστική δίνη η πολιτική ζωή

Σε δικαστική δίνη η πολιτική ζωή

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη δικαστικών εμπλοκών και ερευνών που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς βρίσκονται πολιτικοί που διετέλεσαν υπουργοί στο παρελθόν ή έχουν και σήμερα σημαντικούς ρόλους στη δημόσια ζωή. Η υπόθεση που οδήγησε σε προσωρινή κράτηση τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου με την κατηγορία ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από εξοπλιστικό πρόγραμμα που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είναι μία από τις αυτές με πολιτικό πρόσημο που τρέχουν αυτή την εποχή στη Δικαιοσύνη.

Η περίπτωση Παπαντωνίου, που άρχισε να ερευνάται πριν από χρόνια, συνεχίζει –και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει για καιρό– να απασχολεί την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γεώργιο Ευαγγέλου. Η αναζήτηση στοιχείων σε λογαριασμούς στη Γαλλία για τον πρώην υπουργό –ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε αποδέκτης «μαύρου» χρήματος– αλλά και οι έρευνες για διακίνηση πολιτικού χρήματος μέσω άλλων χωρών, όπως Ολλανδία, Βέλγιο και Κύπρος, συνεχίζονται, προσδίδοντας στη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και σε άλλες μεγάλων συμβάσεων που υπεγράφησαν στις αρχές του 2000 χαρακτηριστικά έρευνας, η οποία αν επιβεβαιωθεί ως προς τα ευρήματα θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.

Οι έρευνες

Οι ανακριτές Διαφθοράς ερευνούν επίσης την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού, και κυρίως την αγορά αλλά και την πώληση εξοχικής κατοικίας που διέθετε μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου στη Σύρο, σπίτι το οποίο πρόσφατα πουλήθηκε σε Ελληνοαμερικανούς. Τόσο η αγορά όσο και η πώλησή του ερευνώνται από τις ανακριτικές αρχές, σε μια προσπάθεια ανεύρεσης στοιχείων που θα εμπλουτίσουν τη δικογραφία για τα όποια κενά εμφανίζονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο κατά του πρώην υπουργού σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Και ενώ η υπόθεση Παπαντωνίου προβλήθηκε από κυβερνητικής πλευράς ως χαρακτηριστικό δείγμα πολιτικής πρακτικής του παλιού πολιτικού συστήματος και ως ενδεικτική φαινομένων διαφθοράς, η συνέχιση των ερευνών προς την κατεύθυνση της εξέτασης ως μάρτυρα του Μισέλ Ζοσεράν, υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής εταιρείας που ενεπλάκη στη σύμβαση των φρεγατών από τους ανακριτές Διαφθοράς, επεκτείνει το όλο θέμα σε άλλες οδούς. Το γεγονός ότι ο Ζοσεράν πριν από χρόνια είχε καταθέσει αοριστίες για μίζες και παρασκηνιακές διεργασίες σε συμβάσεις επί εποχής Κώστα Σημίτη, καθώς και το ενδεχόμενο τώρα, χρόνια μετά, να εξεταστεί επί αυτών, προσδίδει στην όλη έρευνα εξ αφορμής Παπαντωνίου άλλες προεκτάσεις, που πυροδοτούν ποικίλες προσεγγίσεις.

Και ενώ οι έρευνες για τον Γιάννο Παπαντωνίoυ κορυφώνονται, στη Βουλή εκκρεμεί η ίδια δικογραφία, εκείνη δηλαδή για την οποία απολογήθηκε και κρατήθηκε προσωρινά, με το ερώτημα αν και η κατηγορία της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, ώστε να επιστρέψει η υπόθεση και πάλι στη Δικαιοσύνη, όπως έγινε στην περίπτωση της Novartis. H εκκρεμότητα Παπαντωνίου στη Βουλή, όπου ενδέχεται να ανοίξει μία ακόμα κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συμβάσεις εξοπλιστικών επί των ημερών του –και όχι μόνον– θα αναθερμάνει την όλη υπόθεση, προσδίδοντάς της και χαρακτηριστικά πολιτικής αξιολόγησης πέραν της δικαστικής.

Το πολιτικό κλίμα

Αλλωστε, η Βουλή και στην υπόθεση Novartis και γενικότερα των υπό έρευνα υποθέσεων στον χώρο της Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε άλλες, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σύστασης προανακριτικής επιτροπής για πολιτικούς που είχαν στο παρελθόν την ηγεσία του υπουργείου. Οι παράλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τις υπό δικαστική διερεύνηση υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων ενισχύουν το όλο «πακέτο», αυξάνοντας τους προβληματισμούς πολλών, που εκτιμούν ότι όσο πιο κοντά είμαστε στις επόμενες εκλογές τόσο το πολιτικό κλίμα θα πυροδοτείται από διερεύνηση υποθέσεων για πολιτικό χρήμα, οικονομικά σκάνδαλα και άλλα.

Βεβαίως, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο για τον Γιάννο Παπαντωνίου όσο και για τα θέματα γύρω από τον χώρο της Υγείας, μετά το πέρας της σχετικής εξεταστικής επιτροπής, θα κρατήσουν τουλάχιστον ώς το τέλος του χρόνου, αν και όποτε οδηγηθούν και πάλι οι σχετικές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Με τη Βουλή να συνεπικουρεί στις υποθέσεις για τα θέματα Υγείας σχετικά με την αναζήτηση τυχόν ευθυνών σε υπουργούς, η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη Novartis –όπου έχει επιστρέψει η σχετική δικογραφία– βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η υπόθεση δεν ευτύχησε να ερευνηθεί στη Βουλή, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ με όχημα την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί, η δικογραφία επεστράφη στη Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών για τη Novartis, όλο και πιο συχνά τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, που επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι οποίες κάνουν λόγο για ευρήματα των εισαγγελέων, τα οποία θα φέρουν σε δύσκολη θέση πολιτικά πρόσωπα από το σύνολο των δέκα πολιτικών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται σε έρευνα.

Η εμπλοκή των πολιτικών στην υπόθεση με βάση καταθέσεις ανωνύμως προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι έκαναν λόγο για δωροδοκίες χωρίς αποδείξεις και απτά στοιχεία, απασχολεί τους εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν την υπόθεση, ενώ οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αντιδράσει με οργή και οι περισσότεροι έχουν κινηθεί και δικαστικά.

Ωστόσο, η Εισαγγελία Διαφθοράς που κινεί τις έρευνες αξιολογεί όλα τα στοιχεία που φθάνουν στα χέρια της και στις επόμενες εβδομάδες θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες περί ευρημάτων με ουσιαστικό περιεχόμενο σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis.

Το Μάτι

Την ίδια στιγμή, όμως, που Δικαιοσύνη και Βουλή ασχολούνται με Παπαντωνίου και θέματα που άπτονται του χώρου της Υγείας, πολλές μικρότερης εμβέλειας υποθέσεις με πρωταγωνιστές κρατικούς αξιωματούχους, που έχουν και αυτές τη σημασία τους, βρίσκονται σε εξέλιξη σε εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία. Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι έρευνες για τους υπεύθυνους των τραγωδιών στο Μάτι και τη Μάνδρα. Η κλήση σε εξηγήσεις, ως ύποπτης και για τις δύο τραγωδίες της επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής Ρένας Δούρου, αλλά και κρατικών αξιωματούχων που ορίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, εντάσσουν και τις δύο αυτές έρευνες στη σειρά των υποθέσεων που διαθέτουν εκ των πραγμάτων πολιτικό πρόσημο και ασκούν επιρροή ενόψει και των κρίσιμων αυτοδιοικητικών εκλογών στις μεγάλες Περιφέρειες τον προσεχή Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι εν εξελίξει έρευνες που περιστρέφονται γύρω από πολιτικά πρόσωπα, εφόσον καταλήξουν σε επιβεβαίωση εμπλοκών με στοιχεία και σοβαρές ενδείξεις, είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό και τις όποιες εξελίξεις. Ιδωμεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή