Επιστρέφεται στις ξένες παραγωγές το 35% των δαπανών που έκαναν για γυρίσματα στην Ελλάδα

Επιστρέφεται στις ξένες παραγωγές το 35% των δαπανών που έκαναν για γυρίσματα στην Ελλάδα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμη βήμα ώστε να μπει η Ελλάδα στο χάρτη των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και να γίνει χώρα επιλογής για γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρς κ.α. έγινε προ ημερών στη σκιά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Εκεί, σε μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνου Κουάνη και των Αντιπεριφεριαρχών Τουρισμού απ΄όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα του εγχειρήματος, μιας και οι Περιφέρειες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Το κίνητρο του 35% και οι πρώτες 30 αιτήσεις

Οικονομικό κίνητρο για την προσέλκυση παραγωγών αποτελεί η απόφαση για επιστροφή του 35% όλων των δαπανών που αποδεδειγμένα έγιναν και φορολογήθηκαν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς.

«Κάθε ευρώ που δαπανάται δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη στην αγορά αλλά και φορολογικά έσοδα, οπότε εμείς τους επιστρέφουμε ένα κομμάτι από αυτά δήλωσε στο  περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ  «Πρακτορείο» ο κ.Κουάνης.

Για την εξεύρεση των χρημάτων που θα επιστρέφονται εξηγεί πως «αυτά προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων». Έκανε μάλιστα γνωστό πως έχουν ήδη εξασφαλιστεί τα πρώτα 75 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022.

«Από τον Απρίλιο που ισχύει το χρηματοοικονομικό κίνητρο του 35% δεχτήκαμε 30 αιτήσεις για γυρίσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Περίπου δέκα από αυτές ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα το καλοκαίρι. Μύκονος, Σαντορίνη, Αντίπαρος, Αττική και Λαμία είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου γυρίστηκαν ταινίες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις πρώτες 30 αιτήσεις που δέχτηκε το ΕΚΟΜΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. αποτελεί νεοσύστατη ανώνυμη εταιρία που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης με αποστολή να προωθεί δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, ξένες και εγχώριες, σε όλους τους τομείς της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Στα πλαίσια των δράσεων για αυτό τον σκοπό προβλέπεται και η δημιουργία των ονομαζόμενων Film Offices σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, όπου θα μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται για μια παραγωγή και να βρίσκουν οργανωμένα τις πληροφορίες και τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Ο κ.Κουάμης «βλέπει» την έναρξη λειτουργίας των Film Offices την ερχόμενη Άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή