Απάντηση Αθήνας στον Ερντογάν: Δεν θα παρασυρθούμε από την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

Απάντηση Αθήνας στον Ερντογάν: Δεν θα παρασυρθούμε από την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ προσπάθειες εκβιαστικής απόσπασης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε ο Ερντογάν, κλιμακώνοντας τη ρητορική της έντασης και των απειλών.

«Δεν θα επιτρέψουμε προσπάθειες απόσπασης των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες θα εξαιρούν εμάς και την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου’, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής παράδοσης μίας κορβέτας στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι όσοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε βήματα ενάντια στην Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι διαπράττουν έναν «τεράστιο λάθος».

«Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα εδάφη άλλων κρατών. Προστατεύουμε μόνο  τα δικαιώματα της δικής μας χώρας και των αδελφών μας», πρόσθεσε o Τούρκος Πρόεδρος, ενώ το κρατικό πρακτορείο (Anadolu) της γείτονος που μετέδωσε την ομιλία Ερντογάν σχολιάζει ότι η «Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας τελετής, ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη διεθνή αμυντική βιομηχανία από το 80% στο 35% και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη η Τουρκία να έχει ισχυρό στόλο:  «Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας», είπε ενώ προχωρώντας σε έναν παραλληλισμό με τη δράση της Τουρκίας στη Συρία, ανέφερε ότι η χώρα του, κατ' ανάλογο τρόπο δεν θα αφήσει χώρο στους πειρατές της θάλασσας.

Μιλώντας στην ίδια τελετή, ο Υπουργός Αμυνης Χουλουσί Ακάρ, ανέφερε ότι κάθε σχέδιο στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο που δεν συμπεριλαμβάνει εντός του την Τουρκία, δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το πολεμικό ναυτικό μας θα λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα συμφέροντα και δικαιώματα της Τουρκίας» πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η παραδοθείσα κορβέτα έχει μήκος 99,5 μέτρα και πλάτος 14,4 μ., ενώ μπορεί να επιτύχει ταχύτητες 29 ναυτικών χιλιομέτρων σε μία ώρα.

Απάντηση της Αθήνας μέσω διπλωματικών πηγών

Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν αλλά και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, οι διπλωματικές πηγές των Αθηνών ανέφεραν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα».

Και προσέθεταν: «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή